8 март е празникът на баскетболистките на Левски Спартак (видео)


8 март е празникът на баскетболистките на Левски Спартак (видео)
(сн. BGbasket.com)
08-03-2024 17:24 | Тодор Димитров

40 години минаха от онзи паметен миг за българския баскетбол – Европейската шампионска титла за дамите на Левски Спартак. Тогава бях 16-годишен тийнейджър, още не толкова влюбен в баскетбола, хич в „синия“ клуб. Второто е актуално и днес, но благодарение на тези момичета на 8 март 2024-та съм още по-влюбен в ИГРАТА С ОРАНЖЕВАТА ТОПКА!

В Музея на спорта на националния стадион „Васил Левски“ по-рано бе отбелязана тази 40-годишнина. На нея присъстваха по-голяма част от онзи фамозен отбор, който в четвъртък вечерта на 1984 г. накара България да забрави да празнува Международния ден за правата на жените и за мир. В залата бяха живеещите в България Надка Голчева, Петкана Макавеева, Нина Хаджиянкова, Ина Иванова и Красимира Банова. От Франция бяха дошли Мадлена Станева, Костадинка Радкова и Силвия Германова, от Англия – Радмила Василева. Отсъстваха покойния вече треньор Станислав Бояджиев и Ани Микова.
Имаше много камери, но за съжаление днешните „баскетболни“ журналисти или отсъстваха или не бяха подготвени.

 

(видео - личен архив, Красимира Банова)

 

Единственото неприятно чувство в трогателната атмосфера изпълнена с много сълзи от радост от срещата с приятели остави опитите на различни периферни организации да си правят пи-ар.

Хората трябва да помнят и да не забравят, че българският женски баскетбол е бил на върха! Там, където едва ли някога ще се върне! Но това се отнася и за спорта, след като единствената постоянно конвертируема българска величина е последна грижа на държавните хора!

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи