Драма лиши младежите от успешен старт на европейското в Питещ


Драма лиши младежите от успешен старт на европейското в Питещ
(сн. fiba)
13-07-2024 20:20 | BGbasket.com

Българският национален отбор за младежи до 20-годишна възраст остана на крачка от успешно начало на европейското първенство в Питещ, Дивизия Б. Селекцията на Васил Христов отстъпи пред Естония с 65:67 в среща от втория кръг в група D, изиграна в зала "Миовени". Мачът мина под знка на драмата до голяма степен, а българите на два пъти трябваше да правят обрат, но във финалните акорди не издържаха. За поражението на младите "лъвове" допринесе слабата стрелба от наказателната линия - 11/25, а играчите на Алар Варак бяха 15/34 в този елемент. 

 

По този начин българският отбор има на сметката си една загуба, докато естонците са с успех и поражение. Утре (неделя) родните баскетболисти ще срещнат Грузия от 15:30 минути.  

 

Откриващите преминаха при поделено надмощие, като Христо Бъчков и Карл Юсценко влязоха в ролята на основни реализатори. И докато първият не получи достатъчно подкрепа в офанзивен план от своите съотборници, от другата страна на втория на помощ се притекоха Карл Маркъс Пум, Расмус Андре и Сим-Мартен Саади, за да могат символичните гости да нарушат статуквото и да си издействат аванс от 11 точки в края на дебютния период.

 

Символичните домакини влязоха в релси до известна степен в началото на следващата десетка и усещането за интрига се завърна чрез Кристиян Попов, Красимир Петров и Бъчков. Последва светкавичен отговор на Каарел Валб и Андре, които се погрижиха естонците да си върнат спокойствието и да се оттеглят в съблекалнята при 39:31.

 

 

Бързите атаки, завършени от Кръстомир Михов, Попов и Бъчков, както и промененото лице в защита, поведоха българите към пълен обрат на старта на третата част. Постепенно присъствието на Пум и отговорът в защита върнаха импулса на балтийците, за да си издействат 4-точков актив след 30 минути игрово време.

 

Проблясъци на Йорке Ав, Александър Таса и Андре направих така че водачеството до остане в ръцете на естонския тим и в откриващите моменти на заключителната четвърт.  Нов прилив на енергия в дефанзивен план и солови изпълнения, завършени с точни стрелби на Попов и Михов, предоставиха възможността на младите „лъвове“ да стопят изоставането си само до точка. Невероятна тройка на Таса през човек даде глътка въздух на естонските баскетболисти, но Илиян Пищиков и Михов поставиха равенството на таблото с 53 секунди, оставащи на часовника. Ав отговори нападение по-късно, след което Иво Корестилов върна равенството. В ответната атака Ав бе точен само веднъж от наказателната линия, а в ответното нападение Михов сбърка при оставащи 4 секунди. Ав отбеляза първия опит от фаул линията и нарочно изпусна втория, след което прозвуча финалната сирена. 

 

 

Кристиян Попов (7 борби) и Кръстомир Михов (5 овладени под двата ринга топки) се разписаха с по 13 точки за българите. Христо Бъчков остави на сметката си 12 и 5 овладени под двата коша топки.

 

Расмус Андре бе над всички за естонците с 14 точки и 5 борби. 


 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи