Лъчезар Коцев: В България не трябва да се задоволяват с резултатите на ниското вътрешно ниво


Лъчезар Коцев: В България не трябва да се задоволяват с резултатите на ниското вътрешно ниво
(сн. FIBA.basketball)
29-08-2024 19:31 | Мария Маринова

Старши треньорът на националния отбор на България за момичета U16 Лъчезар Коцев смята, че са необходими повече международни мачове при подрастващите в женско направление с оглед на нивото на първенствата у нас. Воденият от него тим завърши 15-и на Европейското в Дивизия B, а пред BGbasket.com наставникът сподели и впечатленията си от шампионата.

 

-  Каква е равносметката след края на Европейското първенство в Турция и какво е мнението ти за конкуренцията там?

 

- Като класиране не може да сме доволни. Нивото беше високо. Изключително подготвени и селектирани състави.

 

-  Доколко 15-ото място на отбора отговаря на реалността и постижимо ли бе по-предно класиране с оглед на показаното?

 

- Реално, ако бяхме победили отбора на Ирландия, от който загубихме с 2 точки, щяхме да отидем на Норвегия и съответно на Португалия. При тази ситуация щяхме да сме десети. Мисля, че там където играхме, между 9-16 място, на този етап ни е мястото.

 

 

-  Преди началото на първенството каза, че едно от най-важните неща е трупането на опит - какви бяха най-големите поуки, които си извадиха момичетата?

 

- Поуките, които си извадиха момичетата, а и ние като щаб, са изключително много. Надявам се насоките, в които трябва да се работи с тези деца, наистина да бъдат използвани по най-добрия начин. Не трябва да се забравя, че ние бяхме от най-малките по възраст отбори, което само по себе си е едно добро начало.

 

-  Изграждането на състезателки в дългосрочен план е свързано и с нивото на вътрешното първенство. Какво трябва да се направи, за да се вдигне то с оглед и на намаляващия брой на отборите в него и липсата на достатъчно конкуренция?

 

- На този въпрос трябва да отговарят други специалисти. В клубния ни отбор Шампион 2006 ние инвестираме в нашите състезателки, като даваме възможност да участват в международни състезания. Колегите и състезателите не трябва да се задоволяват с резултатите на вътрешно ниво, което е доста ниско.

 

- Колко голям проблем е и селекцията – нещо, за което все повече треньори у нас говорят?

 

- И селекцията, и правилната работа, и изграждането на един състезател - всичко е една огромна съвкупност.

 

 

-  Какви са впечатленията ти за представянето и на останалите отбори на България при подрастващите в женско направление това лято?

 

- Моето мнение е, че там, където нямаме достатъчно състезатели, не е нужно да има отделен отбор. В България първенствата при подрастващи ще бъдат до 18 години, ако в отбора до 20 години например няма качество и перспектива, най-правилното е да се инвестира в отборите до 14, 15 и 16 години. Трябва да се увеличат дните за подготовка и да се играят колкото се може повече срещи на международно ниво.

 

В заключение искам да благодаря за отношението на състезателките в тренировките и по време на самото Европейско първенство, както и за подкрепата от страна на щаба в лицето на Руслан Русев, Марин Яцински, Гергана Славчева и Марио Андреев. И не на последно място - на колегата Мануел Марков от БУБА за ценната информация, която получи нашият щаб по време на Европейското първенство.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U16 (жени), Лъчезар Коцев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи