Предвиждайте игровата ситуация, а не отсъждането


14-06-2007 18:19

 За да отсъждате ефективно, трябва да предвиждате. Никога на очаквайте фаулове или грешки, а се опитайте да предвидите игровата ситуация. Следващите примери ще ви дадат по-добра представа за това какво да очаквате в различни игрови ситуации.

Предвиждайте, особено когато губещият отбор прилага преса на цяло игрище. При преминаването ви от следващ във водещ съдия не бързайте да спринтирате към крайната линия, а помогнете на партньора си. Когато пък сте следващ съдия в задно поле, може да се наложи да изостанете зад топката, ако отдясно на вас се прилагат “капани”. И двамата съдии трябва да покрият пресиращите защити, защото един съдия не може да се справи сам.
Като водещ съдия предвиждайте, ако центърът на нападащия отбор е пазен отпред от персоналния си пазач. Тази популярна треньорска тактика отваря възможност за прехвърлящ пас към центъра, пробиващ към коша. Обикновено отговорността за прехвърлящия пас е на защитника в ъгъла, който трябва да се премести, за да предотврати ситуацията.
Като водещ съдия, ако видите, че центърът е пазен отпред, за да му се попречи да получи топката, очаквайте прехвърлящо подаване. Знаем, че ако прехвърлящият пас бъде уловен от центъра, дори и само с единия крак на земята, ъгловият защитник не е длъжен да му остави никакво време или пък разстояние. Той само трябва да е пръв на мястото, с двата си крака на земята и с лице към противника. Ако възникне съприкосновение, то не може да е по вина на защитника. Все пак доста по-често при прехвърлящи подавания съприкосновението възниква преди нападателят да хване топката.
Водещият съдия трябва да прецени дали преместващият се ъглов защитник е дал на нападателя време и разстояние преди получаването на топката, за да може той да спре или да промени посоката си на движение. Като водещ съдия, като видите, че центърът е пазен отпред, очаквайте прехвърлящо подаване, но не очаквайте фаул.
По време на контраатака А1 тича, гледайки през рамо, за да получи дълъг пас около централната линия. Очаквайте, че защитник може да се придвижи и да се получи връхлитане/блокиране точно преди или след получаването на топката.
Ако А1 хване топката и дори само единият му крак е на земята, Б1 не е длъжен да му оставя никакво време или разстояние, а само трябва да е с двата си крака на пода и с лице към противника си. Това, че А1 е гледал назад и може да не знае, че Б1 му стои на пътя, няма нищо общо с отсъждането. Ако настъпи съприкосновение, фаулът не може да е на Б1. Все пак, както в повечето случаи, ако А1 не е получил топката и връхлети върху Б1, изискванията са повече. В този случай Б1 трябва да остави на А1 достатъчно време и разстояние, за да спре или да промени посоката си на движение. Ако Б1 го е направил и възникне контакт, това е връхлитане на А1, а ако не е – блокиране на Б1. Предвиждането на дългия извеждащ пас ще постави активния съдия в правилната позиция, откъдето да види цялата ситуация и да направи качествено отсъждане.
Във всички ситуации, при които се получава сблъсък, следете и съдете защитата. Очаквайте игровата ситуация, а не фаул. 
 
Алън Ричардсън  


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи