Сан Антонио - шампион в НБА за четвърти път


Сан Антонио - шампион в НБА за четвърти път
Сан Антонио Спърс - шампион (снимка: Getty Images)
15-06-2007 09:03

Сан Антонио стана шампион в НБА за четвърти път в последните 9 години.

Избраният за MVP във финалната серия фреснки гард Тони Паркър вкара 24 точки, а арежентинската звезда Ману Джинобили завърши с 27 за победителите. С победатата си на Кливлънд с 83 – 82 Сан Антонио се нареди сред един от най-великите тимова в историята на НБА. Спърс спечелиха серията с 4 – 0 и не дадоха никакви съмнения за това, че са най-добрият отбор в момента в лигата на извънземните.

Това е също така третата титла на Сан Антонио в последните пет години. Освен тях, само три отбора са печелили шампионата на НБА минимум 4 пъти – Бостън Селтикс, ЛА Лейкърс и Чикаго Булс. Треньорът Грег Попович и играчите му спечелиха всичките си 4 финала от 1999 година досега. През цялото време на тазгодишните плейофи медиите не спираха да ги наричат „династия”, но Попович винаги отбягваше тези коментари. Сега след като спечелиха титлите през 1999, 2003, 2005 и 2007 няма причина те да не се наричат „династия”.

Тази година обаче пътя към титлата не бе лесен. В началото на сезона Спърс не играха толкова добре, Попович критикува играчите си, че играят зле в защита и са най-слабият отбор в отбрана, който той е ръководил. Но малко по-късно те влязоха в ритъм и заиграха така както те само могат. Елиминираха Денвър, Финикс и Юта преди да спечелят Западната конференция. В самия финал от НБА, те не оставиха дори минимален шанс на Кавалерите.

Сан Антонио успя благодарение на отличната си стрелба от наказателната линия да задържи резултата. Когато Джинобили вкара два такива по-малко от две секунди докрая и разликата набъбна на 4 точки, всички от отбора на Попович вече бяха вдигнали високо ръце. Тройка със сирената на Джоунс само намали резултата до 1 точка, но това всъщност вече нямаше никакво значение.

Кливлънд започна последната част с 11-0 и успя да поведе за пръв път в мача след кош на звездата Леброн Джеймс. Тогава обаче дойде времето на Ману Джинобили. След негова тройка Спърс отново водеха. Поредица от борби в нападение на гостите бяха ключовият фактор, който реши мача. По малко от две минути преди края Спърс вече водеха със 74 – 66 и въпреки тройките на Джеймс и Джоунс накрая, успяха да завършат с точка аванс след последния сигнал в лигата за сезон 2006/07.
Това е четвъртият финал от началото на лигата през 1947 година, който завършва при резултат 4-0. Паркър е първият европеец, който бе избран за MVP във финала. Той вкара средно по 24.5 точки и стрелба от 57 процента. Разбира се един от най-щастливите фенове в залата в Кливлънд бе бъдещата му съпруга Ева Лонгория.

Леброн Джеймс вкара 24 точки и след като бе в основата на елиминирането на Детройт Пистънс, така и не успя да намери начин да изведе отбора си до победа в първото участие на финал в НБА.

Три от ветераните на Сан Антонио спечелиха титлата за пръв път – Майкъл Финли и Жак Вон, докато Тим Дънкан спечели своя четвърти шампионски пръстен. Рекордьор обаче е Роберт Ори с неговата седма в кариерата титла.
Треньорът Грег Попович с неговите 4 се нареди след Ред Ауербах (9), Фил Джаксън (9), Джон Къндла (5) и Пат Райли (5) за най-много в историята на лигата.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи