Ясен Русев: “Научих французите да ни уважават”


Ясен Русев: “Научих французите да ни уважават”
Ясен Русев (снимка: yambol.basketball-bg.com)
17-06-2007 15:53 | yambol.basketball-bg.com

Бившият играч на „Ямболгаз” Ясен Русев се завърна в Ямбол да изкара няколко ваканционни дни. Той от две години играе във Франция за BCCL. От новия сезон ямболският плеймейкър ще смени клуба си и ще играе за друг френски отбор. Ясен бе любезен да отговори на няколко въпроса за баскетболният сайт на Ямбол -yambol.basketball-bg.com.
 

Кажи ни как се развива твоята кариера във Франция?
Я.Р. – Две години играх за френският отбор BCCL от лионското предградие Вилюрбан . Треньор там ми беше познатият на българската баскетболна общественост Христо Костов. Той е бил треньор и в Ямбол в периода 1981-84 година. Въпреки, че класата на този тим не бе от най-високо ниво, престоят ми в него ми помогна да се адаптирам към начина на игра, който се практикува във Франция и начинът им на живот. Мога да кажа, че си промених манталитета и мисленето.


Какви успехи постигна с този отбор?
Я.Р. - В първият ми сезон с тях успяхме да влезем от регионалната група на Лион в Националната лига. Това беше голям успех за този скромен отбор. Те за първи път в историята си преминават сред професионалистите. Радвам се, че това стана и с моя принос.


Как те приеха французите, феновете на отбора?
Я.Р. – Нямах абсолютно никакви проблеми. И да са били в началото леко резервирани, с играта и отношението си към тях успях да спечеля техните симпатии. Чувствах се много добре, когато скандираха името ми, но напълно бях изумен и се почувствах много горд, когато в победния мач класирал ни в по-горната дивизия цялата зала неистово скандираше моята националност. От всякъде се чуваше „Българинът”, „Българинът”, а знаете, че французите рядко си позволяват подобно положително отношение към хора от други националности. Научих ги да уважават българите!

Говориш за BCCL в минало време. Какво те накара да смениш отбора за новия шампионат?
Я.Р. – Бях го решил още през зимата. Тогава поради неразбирателство с президента си тръгна от отбора треньорът ни Х.Костов. Човек, който много уважавам. Той ми помогна в първите трудни дни на адаптация във Франция. Бях готов да напусна и аз заедно с него, но моите съотборници ми показаха, че много държат на мен и от това отношение се почувствах поласкан. Довърших сезона, но исках да играя в отбор с по-високи цели.


Кой е новият ти отбор?
Я.Р. – Казва се „Ланю”. Мачовете си играе в едноименния град, които се намира на 40 км. от Лион в посока Женева. Отборът е много по-добър от този, в който играех. За съжаление отново ще играя в същата трета Национална лига, но поне амбициите на новият ми тим са много високи. През този сезон нещастно отпаднаха от по-горната дивизия, но целта им е веднага да се качат отново в нея. Президентът е човек с възможности и желае просперитета на клуба си.


Добрите ти игри за BCCL не можаха ли да те трансферират в по-силните професионални лиги на Франция?

Я.Р. – Можех да подпиша договор и с отбор от лига PRO ” B” . В него обаче играе един от многообещаващите плеймейкъри на Франция и ми подсказаха, че ще получавам много малко игрово време. Естествено, ако искам да се развивам ми е необходимо да игра, а и от „Ланю” ми предложиха по-добри финансови условия. Мисля, че направих правилният избор. Добре е за мене, че ще играя близо до Лион и по този начин ще мога да продължа обучението си в Университета по специалност бизнес мениджмънт.

Преди да подпиши договор с новия си клуб премина ли някакъв пробен период или направо ти предложиха договор.

Я.Р. – Поканиха ме да изиграя един контролен мач с тях. Разбира се, че за да се стигне до тази покана те са наблюдавали играта ми и явно съм и допаднал. До последно обаче се колебаеха да ли да вземат мен или център. Първоначално предпочетоха един много класен център и аз можех да се размина с тях, но както ви казах амбициите им са големи и в крайна сметка развързаха кесията и ме взеха и мен.


В кой други отбори си бил на „проби”?

Я.Р. – Три – четири месеца от както играех във Франция Х.Костов използва авторитета, който си е изградил в Лион и благодарение на него проведох няколко тренировки ASVEL – Вилюрбан. Треньорите в този толкова силен отбор бяха изненадани от смелостта ми да се включа в тренировъчния процес на мъжкия представителен отбор. Те си мислели, че искам да се пробвам в дублиращият им тим. Изключително съм доволен от тренировките, които проведох с тях. Отношението им към мен беше изключително професионално. Веднага ми дадоха тренировъчен екип с емблемата на клуба, имах и удоволствието да играя в зала са 10 хиляди зрители. Тренировките се провеждаха с изключителен интензитет и на висока скорост. Два часа не спирахме да тичаме. Докоснах се до висшия професионализъм. Само това, че бях навършил вече 20 години не ми позволи да ме включат в дублиращият отбор на клуба. Поне така ми каза главния треньор и се надявам да не го е казал само от куртоазия. Тази година проведох тренировки и с друг отбор от PRO ”А”. В един изключително силен отбор, този на „Шалон”- Соан. Те завършиха на трето място в редовния сезон. И там оставих добри впечатление. Записаха ме в скаутските си тефтери и ми казаха, че ще следят изявите ми във Френското първенство.
 

Пожелаваме ти бляскава кариера във Франция и продължавай все така смело да преследваш мечтите си.
Я.Р. – Благодаря ви. Пожелавам успех на ямболският баскетбол. Дано успеете да изградите силен и конкурентно способен отбор за новия сезон.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи