Лукойл Академик срещу три дебютанта в УЛЕБ


Лукойл Академик срещу три дебютанта в УЛЕБ
Президента на УЛЕБ Джорди Бертомеу
30-06-2007 17:09

Станаха ясни противниците на Лукойл Академик в Купата на Улеб през предстоящия сезон. Жребият изтеглен в италианския град Йезоло, отреди на българския шампион да срещне АСК Рига, По Ортез, Бенетон Тревизо, Артланд Драгонс и БК Киев. Отборите на Артланд Драгонс, БК Киев и АСК Рига ще дебютират в УЛЕБ. Бенетон Тревизо и По Ортез пък идват от Евролигата. Турнира започва на 6 ноември като Лукойл Академик ще открие надпреварата срещу отбора на АСК Рига в повторение на първия европейски финал отпреди 50 години. Съперниците на Лукойл Академик:
 
АСК Рига – първият съперник на българския шампион е известно име в баскетбола. Това е първия отбор Европейски клубен шампион. Това става през 1958, когато на финала на първото издание АСК Рига побеждава Академик София. Година по – късно латвийците, тогава част от Съветския съюз, дублират титлата си след нова победа над Академик. През 1960 те печелят за трети пореден път надпреварата. След разпадането на Съветския съюз тимът започва да доминира в латвийското първенство, но под друго име. След това следват няколко трудни години докато на 23 март, 2006 е върнато името АСК Рига благодарение на кметството на града и клубът започва да напредва. АСК Рига завърши на второ място в редовния сезон, но във финалната серия успя да победи седемкратния шампион Вентспилс с 4-2 победи и така завоюва титлата на Латвия.Звездите на отбора са Сандис Валтерс и Къртис Миладж. За треньор на тима бе назначен литовецът Рамунас Бутаутас, а първото ново попълнение в тима е Райтис Графс. 
 
По Ортез – След десет поредни сезона в Евролигата По Ортез ще участва за първи път в Купата на Улеб. Тимът изигра слаб сезон във френската първа дивизия и завърши едва на девето място. Представянето в Евролигата бе доста по-добро, след като отборът успя да се класира за Топ 16, но завърши на последно място в Група Д. В последните години По Ортез се утвърди като един от най – добрите френски отбори. Клубът е основан през 1908, като е девет пъти шампион на Франция и шест пъти носител на купата. По Ортез победи Нант във финала тази година с 92-83. Отборът вече смени треньора като се довери на Оливие Кузен. Също така бяха привлечени четирима нови състезатели – Шон Фейн, Къртис Винтерс, Антоан Менди и Максимилиано Станич.
 
Бенетон Тревизо – Бенетон също както и По Ортез ще участва в Купата на Улеб за първи път. Италианският гранд премина през труден сезон. Отборът спечели 21 срещи и загуби 13 в първенството на Италия, но малко преди края на шампионата получи наказание от 12 точки, и в крайна сметка завърши на 11 място, което попречи на тима от Тревизо да се бори поне за място в Евролигата. Бенетон бе напуснат от треньора си Дейвид Блат, както и от две от звездите си Николаос Дзисис и Маркъс Гори. Новият треньор се казва Алесандро Рамали. Първите нови попълнения са турският талант Ергин Атсур и най-добрият играч в Италианската втора дивизия за миналия сезон Лионел Чалмърс. През миналия сезон лидерите на Бенетон бяха Теръл Лидей, Марко Морденте и капитана Матео Сораня. Тимът е 4 пъти шампион и носител на купата на Италия и има загубен  финал в Евролигата през 2003 и спечелена Купа Сапорта през 1999.
 
Артланд Драгонс – Германците са може би най – неизвестният отбор в групата. Отборът направи сензация през миналия сезон в Бундеслигата. Въпреки че завърши на 8 място редовния сезон, Артланд достигна до финала на плейофите, където отстъпи на Бамберг. Отборът отстрани Алба Берлин и Рейн-Енерджи Кьолн по пътя си към финала. Треньор на Артланд е американецът Крис Флеминг, а неговите сънародници Адам Хес и Дариъс Хол бяха най-добрите състезатели на отбора през миналия сезон.
 
БК Киев – украинският вицешампион също за първи път ще участва в УЛЕБ. През последните години отборът е неизменен участник във финала на украинското първенство, но през 2006 и 2007 губи от Азовмаш Мариопул. Отборът е основан през 1999 и става шампион за първи път през 2005. Киев ще има нов треньор, това е словенецът Томо Махорич. През миналия сезон в тима играха доста известни състезатели като Лин Гриър, Артур Дроздов и младата украинска надежда Олексей Печеров. Не е ясно кои играчи ще останат и за предстоящия сезон, но със сигурност отборът ще е доста класен и труден като противник.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи