Гордън Хърбърт поема Арис Солун


Гордън Хърбърт поема Арис Солун
06-07-2007 00:29

Още един треньор на отбор от Евролигата ще смени отбора си за сезон 2007/2008. Ръководството на солунския Арис обяви, че новия старши-треньор на тима ще бъде Гордън Хърбърт.
48-годишнияг Хърбърт прекара изминалия сезон начело на съперника на Лукойл Академик в тазгодишното издание на УЛЕБ Къп – По Ортез, като вкара французите в Топ 16 на Евролигата за първи път от 3 години насам. Преди това той води друг тим в най-престижния клубен турнир на Стария континент – Франкфурт Скайлайнерс. Също така той е и единствения канадски треньор в историята на Евролигата.
Хърбърт пристига няколко дни, след като стана ясно че Андреа Мадзон напуска Арис, за да поеме кормилото на бившия клуб на Васил Евтимов – Фортитудо Климамио Болоня. Гърция ще е петата европейска страна, в която Гордън Хърбърт е упражнявал треньорския занаят. Стартира във Финландия, където остава след като прекратява активната си състезателна кариера и поема УУ Коринхайт от 1994 до 1999. Следващата му спирка е Австрия, където води Оберварт Гънърс (1999-2000). След това остава близо до Австрия, водейки родния тим на Дирк Новицки – Вюрцбург и Франкфурт Скайлайнерс от 2001 до 2004. Във Франция е водил Расинг Баскет Пари от 2004 до 2006, и през изминалата година По Ортез, спечелвайки Купата на Франция. Също така е бил национален треньор на Грузия, и на младежкия тим на Финландия и помощник на националния тим на родната си страна – Канада.
Като играч Хърбърт преминава пътя от Университета Айдахо до Финландия. Участник в националния отбор на Канада на Олимпиадата през 1984 и Световното през 1986.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи