Барчовски - човекът оркестър


Барчовски - човекът оркестър
Росен Барчовски
09-07-2007 17:54

Ако има един човек, на който феновете на ЦСКА да се покланят всеки път като влязат в баскетболната зала, то това без съмнение е Росен Барчовски. Човекът, който премина през какви ли не перипетии през последните години, за радост на всички баскетболни фенове пак намери изход от ситуацията. Всеки път всичко изглежда като тунел без изход, но благодарение на него светлина отново има.

За пореден път клуба ще продължи да съществува, въпреки кризите, в които изпада. Вярно, сега не можем да го наречем криза, защото двата отбора на жените и мъжете все пак имат изграден облик, благодарение на усилията на Барчовски и хората около него този път положението много бързо се овладя.

Сега ще изпълнява едновременно длъжностите президент и старши треньор на отбора, преди бе и спортен директор. Сигурен съм, че ако трябва да прави масажи на играчите, за да успее отбора му, няма много да се замисли.
 Преди седмица той каза в интервю, че двамата с Божков са свикнали "по-сиромашки" да я карат. Да постигнат нещо, но с по-малко средства. А само си представете той да разполага с парите на Лукойл, какво щеше да стане тогава. С амбицията, която има, с непримиримостта си, с желанието да успее, гарнирано с името ЦСКА, с поддръжката на многобройните фенове, отборът отдавна щеше да бъде запазена марка в Европа.
Защото всичките тези фенове, а и всички обичащи баскетболната игра у нас имат нужда от силен ЦСКА. За да се радват „червените”, за да се радват всички останали баскетболни хора, че известни отбори идват в България, за да може Лукойл да „похарчат” малко повече и бъдат по-конкурентни в Европа, а не с малко средства да спечелят двете купи у нас безпроблемно.

Дано „тортения бос” успее да помогне,  а в същото време и да убеди свои приятели да направят същото. Тогава наистина ЦСКА ще бъде конкуренция, а от това баскетбола у нас може само да спечели.

И е радващ факта, че Спартак Плевен се прицелва след 11 годишно отсъствие в Европа, Рилски Спортист ще се настани в голяма комфортна нова зала докрая на годината и думичките ФИБА и Европа ще се чуят и в Самоков, Падалски и Дунав Еконт чакат с нетърпение 5-ти Август и жребия за ФИБА Къп.

Няма обяснение отказа на женския Лукойл от турнирите на ФИБА, с малко по-добра селекция този отбор може да има успех в Европа. Въпрос на привличане на две-три по-силни звезди и добре подбрана, не толкова скъпа селекция около тях. Типичен пример за това, че в женският баскетбол с малко средства може да се постигне повече е ...ЦСКА. Без опит в Европа, с две американки  „средна хубост”, две що годе добри сръбкини и няколко от по-добрите български състезателки спечелиха Адриатическата лига. Вярно е, че тази лига не е както турнирите на ФИБА, но пък все пак донесе радост на всички баскетболни хора у нас.  
За да може хора като Барчовски да усещат, че труда им наистина има резултат. А не да се чудят на коя врата да почукат, за да спасят отбора си. Човек като него трябва да мисли за баскетбола като игра, за това как да преодолее съперниците си на терена, а не да мисли за това дали ще го бъде клуба или не.


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи