Пет нови попълнения в Дунав Еконт


Пет нови попълнения в Дунав Еконт
Диана Найденова подписа с Дунав Еконт
16-07-2007 14:04

Дунав Еконт обявиха днес новите попълнения, който ще играят в отбора през новия сезон. Русенки ще бъдат единственият български женски отбор, който ще ни представя в еропейските клубни турнири на ФИБА Европа. Още повече, че те ще дебютират на европейска клубна сцена.
 
Шефът на клуба Николай Падалски анонсира подновяването на договора с основния спонсор на отбора Еконт Експрес, който ще увеличи финансовите средства за предстоящия сезон. Клубът има подкрепата и на няколко други спонсора при оформянето на бюджета, който за новия сезон ще бъде приблизително два пъти по-голям от предишния (за 2006/07 той бе около 230 000 лв). Амбициите на русенки явно са големи след като днес от клуба обявиха, че вече имат подписани договори с Диана Найденова, Анна Римпова и черногорката Марияна Ивович. Очаква се успешен завършек на преговорите и със Светла Асенова и Петя Джамбазка.
 
Диана Найденова е на 33 години и през последните 4 сезона игра в хърватския Госпич Индустоградня. Родения в Ботевград плеймейкър игра с отбора си на Файнъл Фоур-а от Адриатическата лига през Март в София. Хърватките станаха трети след като загубиха на полуфинала от носителките на купата – ЦСКА. 171-сантиметровата Найденова спечели индивидуалната награда за най-добър подавач на финалния турнир с 6.5 асистенции на среща. По-късно през Юни Госпич стана втори в първенството на Хърватия, след като отстъпи на финала на Шибеник Джоли. Найденова е играла за последно в България през сезон 1999/2000 за отбора на Монтана. Оттогава играе един сезон във Вардар Скопие и два в Шопрон преди да акостира в Госпич.
 
Светла Асенова е също на 33 години. Става шампион с три различни отбори през последните три години. През 2005 това става с Лукойл Нефтохимик, миналата година с Козачка Залк и тази година с ЦСКА. Освен титлата спечели още две купи с екипа на „червените” - купа на България и Адриатическа лига. 190 сантиметровата Асенова бе един от стълбовете на ЦСКА, вкара средно по 7.7 точки и грабна 3.8 борби в първенството на България. В Адриатическата лига вкара по 6.5 точки за 18.2 минути на мач през целия сезон.
 
Анна Римпова завърши с най-голям коефициент в българското първенство през изминалата година. Благодарение на 21.2 точки, 7.7 борби и 3.2 отнети топки в 32 изиграни мача 183 сантиметровата Римпова стана най-полезният състезател в България с коефициент от 24.75. Помогна на отбора си да спечели бронзовите медали в първенството на страната. Тя попадна в идеалната петица на BulgarianBasket.com за добрата си игра през сезона. Римпова е на 24 години и през последните три сезона игра за Стара Загора. Преди това тя бе за кратко в Турция с отбора на Мигроспор.

Светла Асенова и Анна Римпова са включени и в разширения състав на националния треньор Георги Божков за допълнителните квалификации за Евробаскет 2007 за жени.

 

27 годишната Марияна Ивович от Черна Гора е четвъртото попълнение на Дунав Еконт за новия сезон. Тя идва от хърватския Рагуза Дубровник, висока е 196 сантиметра и играе на позицията център. През изминалата година Ивович вкарва по 4.3 точки и взема по 3.9 борби за 20.3 минути за Рагуза в Адриатическата лига. Отборът й обаче завърши на шесто място и не успя да играе в плейофите на лигата.

 

Петя Джамбазка ще навърши 30 години през септември. Тя изигра много силна година в състава на Рилски спортист със средно по 17.4 точки, 4.4 борби и 2 асистенции на мач. Предишният сезон тя игра в италианската серия А в отбора на Виченца. Статистиката й в клуба от Италия също бе на ниво, 12.2 точки в 36 мача. От русенския клуб обявиха и кои са освободени или напуснали женския отбор след края на сезон 2006/07. Това са украинките Валентина Воронова и Мария Моргун, както и румънската ветеранка Светлана Драгушин.

 

Дунав Еконт стартира подготовка от 1 август, а тимът ще разбере съперниците си в турнира за ФИБА Къп на 5-ти август, когато е жребият в Мюнхен. Със сигурност русенският отбор ще играе предварителен кръг за попадане в една от 12-те групи на турнира, тъй като местата са 48, а заявките за участие ще бъдат над 60.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи