Националите ни се справят лесно и с Дания


Националите ни се справят лесно и с Дания
Бозов се бори със Солтау (снимка: sport1.bg)
24-07-2007 23:05

Мъжкият национален отбор на България спечели втора победа на международния турнир Vivatel Cup и е на крачка от спечелването на титлата в него. Победата над Дания тази вечер дойде с 86:70.
Българите започнаха с далеч по-концентрирана игра в защита (този път в началото зонова) отколкото вчера срещу Грузия. В средата на първата четвърт те вече водеха с 15:7. С две забивки се отличи младият център Николай Върбанов. Заменилият го Тенчо Банев също се включи добре, особено в борбата за отскочили топки. Ефективен в завършването на атаките беше лидерът на нашия тим Тодор Стойков, който само за тези 10 минути отбеляза 5 точки, а в целия вчерашен мач имаше 2. За отбора на Дания резултатен беше само Томас Солтау, а Чанън Колман впечатляваше само с прическата си.
В началото на втората четвърт (при 19:13) българският отбор премина към лична защита, която в днешния ден се оказа по неуспешна от зоновата. Нашите имаха и "сух" период в нападение, в резултат на който датчаните успяха да изравнят резултата при 21:21, а след това и 25:25. Треньорът Тити Папазов експериментираше със състава и тактиката. На моменти той опитваше игра с ниска петица - без типичен център, с двамата близнаци Калоян и Деян Иванови в подкошието. Тази формация на българите се оказа ефективна в играта на зонова преса и, с добра стрелба на Тодор Стойков и влезлият от скамейката Йордан Бозов, те успяха отново да поведат. Гостите обаче отговориха с отлични стрелби от тройката на Шур и Кларънс и не позволиха на нашите национали да се откъснат твърде много в резултата. Като цяло скандинавците превъзхождаха нашите в стрелбата отдалеч, докато нашите доминираха в борбата под коше. В края на полувремето резултатът бе фиксиран на 41:36.
Българският тим, в чиито състав Тити Папазов продължи с ротациите, допусна няколко груби грешки в началото на третата част. Това доведе до ново изравняване при 43:43. Все пак българите (включително все по-добре взаимодействащия с тях Родерик Блекни) възвърнаха концентрацията си и с добри бързи атаки започнаха постепенно да трупат преднина. Този пък гостуващият отбор нямаше отговор на това и след 30 минути игра вече изоставаше с 13 точки - 62:49.
През последната четвърт българският треньор продължи да върти състава - той сменяше често тримата центрове Банев, Върбанов и Стефан Георгиев, опитвайки се да намери най-добрия вариант за този пост. Той опитваше и разнообразни тактически решения, реализирани с променлив успех от неговите играчи. Разликата в тяхна полза се колебаеше между 12 и 14 точки, като накрая все пак стигна до 16 за крайното 86:70. Така нашите национали уверено вървят към крайната победа в турнира, за която трябва да се наложат и над Македония утре.
Най-резултатен за България в днешния мач беше отново Йордан Бозов - 16 т. Тодор Стойков се отчете с 12, а Деян Иванов и Родерик Блекни завършиха с по 9. За последния това бяха и първи точки с екипа на националния ни отбор. В играта на пристигналият вчера американец, чакащ българско гражданство, направи впечатление не само подобряващото се с всеки изминал час взаимодействие с новите му съотборници; днес Блекни започна и да опитва сам да завършва някои атаки, и то доста успешно.
За Дания най-много точки отбеляза Якобсен - 17, а звездата на тима Солтау остана с 16.

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ VIVATEL CUP 2007

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ VIVATEL CUP 2007


СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи