Цветан Антов: "Искам да станем фактор, с който всеки да се съобразява"


Цветан Антов: "Искам да станем фактор, с който всеки да се съобразява"
26-07-2007 00:13 | spartak-basket.com

Отборът на Спартак Плевен отново ще участва в турнирите на Европа след 11 годишно прекъсване. Първото участие на тима в европейски клубни турнири е през далечната 1983 г. и в продължение на 13 години той е неизменна част от тях. Върхът на представянето му обаче са победите над европейски колоси като Реал (Мадрид) и Жалгирис.

За амбициите на Спартак, за изминалия сезон и за надеждите през новия с клубния президент Цветан Антов говориха от сайта spartak-basket.com.

Г-н Антов, как ви дойде идеята Спартак да участва в европейските клубни турнири?
”Тази идея зрее у нас от дълго време. И предишни години сме получавали покани да играем в Европа, но поради финансови причини сме отказвали. Нашето поколение имаше възможност да се изяви срещу редица силни европейски отбори. Сега искаме да дадем тази възможност на сегашното. Нека и то изпита вкуса от битките срещу отбори от Европа.”

Обезпечен ли е финансово Спартак за евро похода си?
”Да, клубът е финансово обезпечен за участието си в евротурнирите. Има няколко фирми, които изявиха желание да ни подкрепят в това наше начинание. Това са хора, които милеят за тази игра и искат да доставят удоволствие и на нашите фенове.”

Тези спонсори от града ли са и само за европейските турнири ли са?
”От Плевен е единствено досегашният ни спонсор Пламен Георгиев. Той ни помага безрезервно чрез своята фирма, за което искам да му изкажа благодарностите си. Имаме подкрепата и на фирми като "Монбат", "Агрима" и др., които не са от Плевен, но дават мило и драго за баскетбола.”

Ще има ли финансова изгода за клуба от евроучастието?
”Не всичко на този свят е пари. При баскетболната игра единствено в евролигата има награден фонд, но български отбор едва ли скоро ще припари там. В турнира на ФИБА Европа, в който ще участваме и ние, при попадане в груповата фаза ФИБА поема транспортните разходи и съдийските на всеки отбор. От участието ни в тази надпревара ще спечелят единствено феновете. Ще се опитаме да им осигурим повече незабравими мигове, както беше навремето. Много се радваме, че публиката отново се върна в залата. През миналото първенство тя беше много повече в сравнение с последните 4 - 5 години. Това накара и спонсорите ни да ни помогнат да участваме в Европа. Предвиждаме и обновяване на зала "Балканстрой", за да се чувстват по-удобно зрителите.”

Ще има ли нова селекция за евроучастието ви?
”При всички положения намеренията ни са да играем и по-значима роля в родния шампионат. В момента заедно със старши треньора Дарин Великов работим по селекцията. Имаме предварителни разговори с няколко баскетболисти. На този етап мога да кажа единствено, че водим преговори както с наши, така и с баскетболисти от чужбина.”

Каква е схемата на провеждане на турнира на ФИБА?
”На този етап не може да се каже с точност. В зависимост от броя на отборите ще има един или два предварителни кръга, където ще се играе на елиминация на разменено гостуване. До груповата фаза трябва да останат 16 отбора, които ще бъдат разделени в 4 групи. Там ще се играе всеки срещу всеки пак на разменено гостуване. Жребият за предварителните групи ще се тегли на 4 август. Мачовете в евротурнирите ще започнат около средата на месец октомври.”

Доволен ли сте от представянето на Спартак през миналото първенство и какво очаквате през новото?
”Лично аз съм доволен от представянето ни през миналия шампионат. Имаше два ясно изразени лидера - Лукойл и ЦСКА, а след тях бяха няколко отбора, сред които и ние. От дълги години първенството ни не е било толкова оспорвано. Играхме два полуфинала, където срещнахме най-добрите ни баскетболни отбори. Ние не разполагахме с техните бюджети и не успяхме да им се противопоставим. Надявам се през новия сезон да се класираме по-напред и за първенството, и за купата.”

Кога започва подготовката на Спартак за новото първенство?
”Събираме се на 13 август. Първите две седмици ще се готвим в Плевен. След това ще бъдем на лагер, за който все още не е уточнено къде ще се проведе. До подготовката ни трябва да имаме яснота около селекцията. Стартът на шампионата е в началото на октомври. Преди евромачовете ще сме изиграли 2 - 3 официални срещи.”

Има ли освободени от миналогодишния състав?
”На този етап се знае само за трима баскетболисти, които няма да играят през новия шампионат. Иван Коцев и Мариян Костадинов преустановяват състезателна дейност, а Ед Макгантс е собственост на ЦСКА. Докато не привлечем новите, няма да освобождаваме никого. Всеки ще получи шанс за изява.”

Ще видим ли юноши при мъжете?
”На този етап това е трудно осъществимо. Следим внимателно изявите на нашите юноши и всеки, който загатне за потенциал, ще получи шанс за изява.”

Амбициите ви за новото първенство?
”В евротурнирите искаме да изиграем колкото може повече срещи. Иска ми се зала "Балканстрой" да се пръска по шевовете от зрители. Ще се опитаме и в първенството да станем значим фактор, с който всеки да се съобразява.”

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи