Георги Божков: "Не е ясно дали ще започнем шампионата"


Георги Божков: "Не е ясно дали ще започнем шампионата"
Георги Божков
28-07-2007 13:13 | Sport1.bg

Наставникът на женския отбор на ЦСКА и националния ни тим по баскетбол - Георги Божков, се съгласи да поговори пред Sport1.bg за стартиралата подготовка на представителната ни селекция, както и проблемите, съпътстващи "червения" клуб. 

В момента сте на подготовка с националките?
"Да, подготвяме се сериозно. Подготовката върви по установената от мен програма, момичетата се отнасят много сериозно към поставяните им задачи. Свършихме доста работа и се надявам в останалото време да продължаваме да работим по този начин."

Изиграхте първите две контроли. Една загуба и една победа с Полша. В кой от двата мача Ви хареса повече отбора?
"Не бих ги разделял. И в двата мача, смятам, че бяхме по-добри. Просто на моменти физическите ни сили не ни достигаха. Иначе съм доволен от момичетата."


Предстоят мачове със Словения, Румъния и Финландия. Какво очаквате от тези двубои?
"Срещите със Словения, Румъния и Финландия ще се играят в залата в Перник, където ще се състоят и домакинските мачове на отбора за евро-квалификациите. Искаме да запознаем публиката в Перник с нашия тим. Да предизвикаме интерес, защото привържениците в Перник го заслужават. Главно с тази цел организираме това събитие, като по това време трябва да сме в по-добра форма от сега."

След това идва и силният турнир с Русия, Италия и Гърция?
"Да, това ще бъде същинската проверка за настоящите възможности на националния ни отбор. Съперниците ни са изключително силни. Това са три отбора от Топ 6 на Европа. Именно там ще придобия и по-ясна представа за 12-те състезателки, които ще избера, защото в момента съставът ми не е избистрен и ми трябва още време, за да реша на кого мога да разчитам. Преди всичко, очаквам в тези мачове, баскетболистките да покажат желание за игра и много важно – сърце."

Няма как да не ви задам и няколко въпроса относно ЦСКА. Какво е състоянието на клуба по настоящем? Вярно ли е, че все още не е сигурно, че ще започнете шампионата?
"Наистина, след тази тежка развръзка, която разтърси клуба, изпитваме много трудности. Все още не е сигурно, че ще участваме в първенството поради финансови пречки. В процес на разговори сме. Аз обаче съм оптимист и смятам, че ще се справим. Очаквам да намерим спонсор, истински сериозен спонсор. Увереността ми идва от факта, че има много голям интерес след най-силния сезон в историята на ЦСКА, който изиграхме миналата година и изключителната подкрепа на феновете. Всички тези факти би трябвало да предизвикат голям интерес сред рекламодателите."

Как се чувстват състезателките? След три титли през миналата година, сега не е сигурно дали ще започнат първенството?
"Обмислям най-различни варианти за селекцията. Със сигурност имаме млади и перспективни баскетболистки, които ще са бъдещето ядро на българския баскетбол. Дори и да се разделим с още играчи, знам, че и с тези, които останат можем да се справим, както и с помощта на някои от досегашните ни титулярки. Водим преговори и с две американки, които да попълнят нашия списък."

Предполагам, че центърът от WNBA Деана Джексън няма да бъде част от състава, въпреки, че преди да ви сполети тежкото нещастие бе оповестен нейният трансфер?
"Точно така, този вид играчи са прекалено скъпи и просто няма как да ги задържим."


И последно, ако стартирате в новото първенство, за което не се съмнявам, какви ще бъдат вашите цели?
"Първата цел е да изградим нов, различен, конкурентно-способен тим, който да се бори с останалите представители в шампионата. Аз винаги съм се борил за титли и успехи, в това число първенството и Купата на България. Дунав (Русе) правят силна селекция. Те ще участват в Купа Европа, което е голяма гордост за клуба. Това ми дава основание да смятам, че българския баскетбол върви нагоре и се появяват нови отбори, които търсят своето признание."


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи