Йордан Бозов: Имаме отбор за европейското


Йордан Бозов: Имаме отбор за европейското
31-07-2007 13:44 | 7 дни спорт

 Подготовката на мъжкия национален отбор по баскетбол за допълнителните евроквалификации е в заключителната си фаза. Близо месец след първия лагер-сбор момчетата на Константин Папазов започнаха да намират верния ритъм. След тежката контузия на Филип Виденов в началото на подготовката, не беше ясно дали някой ще успее да замести напълно баскетболиста на испанския Каха Сан Фернандо. Всички погледи се насочиха към капитана на ЦСКА Йордан Бозов, който през по-голямата част от сезона гледаше срещите на тима от резервната скамейка. В националния обаче Бозов не подведе треньора Тити Папазов. Крилото показа постоянство в изиграните до този момент контролни срещи и безспорно бе един от двигателите на тима. По този повод "7 дни спорт" потърси мнението на Йордан Бозов минути преди да се качи на самолета за Белгия, където днес и утре националите играят последните си две проверки преди старта на допълнителните европейски квалификации.
 
Какво мислите за подготовката на националния отбор до този момент?
- Подготовката протича съвсем нормално, все пак сме заедно от близо месец. Изиграхме доста контролни срещи с различни отбори, които бяхме срещали и преди. Срещнахме изключително класния състав на Израел, който успяхме да победим веднъж, и отбори, с които не бяхме играли скоро - Дания, Грузия и Македония. Смятам, че засега всичко върви добре. Последните два мача в Белгия, които ще изиграем преди допълнителните евроквалификации, са много важни за нас, защото на 8 август гостуваме на Босна и Херцеговина. Досега сме играли само вкъщи и
тепърва ще се види истинското лице на отбора
- В контролите видяхме доста ротации. Очаквате ли в Белгия съставът да бъде избистрен?
- Да. В националния отбор бяхме доста хора и всички получихме достатъчно игрово време, за да покажем възможностите си. Колкото до ротациите в състава, това беше решение на треньора, за да може да напипа игровия състав.
- България трябва да мине през тежка квалификация, за да се класира за финалите на европейското първенство в Испания през септември. Мислите ли, че отборът може да се справи с конкуренцията?
- Разбира се! Имаме възможности да се класираме. Не можахме да си свършим работата миналото лято. От нашата група се класира един отбор, който беше по-слаб и от нас, и от Украйна. Сега ни остава да се борим. Първата ни цел е да излезем от групата, а пък за финалния турнир в Испания - каквото стане. В Менорка ще бъдат три отбора и даже с една победа може да стане въртележка и да се класираш напред. Но нека все пак да мислим първо за срещата с Босна и Херцеговина на 8 август.
- Кои от 10-те отбора са фаворити за спечелването на квалификацията?
- Босна е най-силният отбор в квалификацията. Мисля, че първото място в групата ще се реши между нас и тях. Не искам да подценявам Унгария, но не смятам, че те имат шанс за финалния турнир в Испания, където ще участва и Израел. Тази година евреите имат много сериозен състав. Бих отличил и отбора на Македония, който ще бъде по-различен от този, който видяхме на турнира "Вивател Къп" в София.
- Възприемате ли се като лидер?
- Не мога да кажа, че съм лидер. Просто се старая във всеки мач да дам максимума от себе си. Все пак в националния нивото е малко по-високо, не е като във вътрешното първенство. Щастлив съм, че мога да помогна на отбора и
да се отблагодаря на тези, които разчитат на мен
- Контузията на ключова фигура като Филип Виденов повлия ли по някакъв начин върху отбора и вас лично амбицира ли ви допълнително?
- Лично мен не ме е амбицирала допълнително, аз и преди това бях амбициран. Но каквото и да си говорим, Филип е много важна фигура за нашия отбор и ще ни бъде трудно без него. Все пак има и други момчета, които могат да дадат много. Младите са заредени с положителна енергия. Мисля, че ще се справим.
- Може ли да се разчита на младите във важните моменти?
- Останалите сме горели в квалификации, играхме и на европейско първенство.
Длъжни сме да ги поведем
Очаквам те да отговорят с ентусиазъм.
- Последен въпрос: има ли развитие около бъдещето ви? Направиха ви капитан на ЦСКА, след това се заговори за интерес към вас от Испания и Италия.
- Казвал съм и преди, че ако останем в България с моята приятелка (б.р. - Теодора Петрова - капитанка на женския ЦСКА), ще играем само в ЦСКА. Но все още е рано за чужбина. Единствената конкретна оферта беше към нея. За мен имаше само запитване от един отбор от Испания. Мисля, че през следващите 2-3 седмици нещата ще се избистрят.
- А какво е вашето желание?
- Моето желание е да играя на по-високо ниво. Иска ми се да проверя качествата си в по-силно първенство. Колкото и да се заблуждаваме, в България още сме далеч от най-добрите. А през новия сезон ЦСКА няма да участва в евротурнирите.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи