Испания отпадна от битката за медали след скандална договорка


Испания отпадна от битката за медали след скандална договорка
Рубио ще играе за 5/6 място (снимка: ФИБА)
12-08-2007 07:50

Скандална договорка между Литва и Сърбия изхвърли Испания в борбата за титлата на Евробаскет 2007 за юноши в Мадрид.

В предварителната група Сърбия изненада Испания и ги победи с 9 точки. Двата отбора продължиха заедно във втората фаза в група F. След като Испания спечели с 5 точки срещу Литва, в последния ден от тази фаза играха Литва и Сърбия. На Литва бе нужна победа с 2 точки, за да мине пред Испания, докато Сърбия бе доволна и на загуба до 13 точки. Целта на двата отбора обаче бе да изхвърлят един от големите фаворити за титлата, водени от звездата Рубио тим на домакина Испания. Крайният резултат бе ЛитваСърбия 75:71.

На следващия линк, разпространен от световноизвестният уебсайт YouTube може да видите последните 42 секунди от мача, в който ясно си личи, че двата отбора са се разбрали помежду си. Литва е в бяло, Сърбия в синьо.
 

2F" target="_blank">ВИДЕО ОТ МАЧА
 

След като изпрати протест до ФИБА Европа, Испания получи негативен отговор от техническата комисия на централата и нещата си останаха непроменени. Президента на Испанската баскетболна федерация Хосе Луис Саез пък написа отворено писмо до президента на ФИБА Европа Джордж Василокопулос във връзка със случилото се на терена между отборите на Литва и Сърбия. В него той изказва съжаление от скандалното поведение на двата отбора и още повече от „мълчанието” на хората от ФИБА Европа.

„Техническата комисия на ФИБА Европа не взе отношение към нещо, което е срещу най-елементарните правила на fair-play. Двата отбора договориха мача и това стана достояние на феновете на баскетбола в целия свят. Искам да ми обясните как тези хора, които пледират за fair play ще погледнат в очите тези 18-годишни състезатели и ги учат да играят честно. Как да стане това, след като позволявате договаряне на резултати? В името на респекта си към тези младежи аз ще се боря докрай за правдата. Извинете ме, но ние няма да участваме в тази пантомима.” е само извадка от писмото на Саез до Василокопулос.

В полуфиналите снощи Сърбия преодоля леко Латвия, а Литва се препъна срещу Гърция. Така Сърбия и Гърция ще играят довечера на финал в битка за златото. В борба за бронза ще спорят Литва и Латвия. Едно е сигурно, без медал ще остане „прецакания” тим на Испания.
Отборът на България приключи участието си вчера след като загуби от Италия със 76 – 93 и зае 14 място в турнира.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи