Страхотна победа над Босна, за съжаление недостатъчна


Страхотна победа над Босна, за съжаление недостатъчна
Стойков а акция срещу Хукич (снимка: Топспорт)
19-08-2007 00:39

Българският национален отбор победи Босна и Херцеговина със 70 – 69, но за съжаление това няма да е достатъчно за евентуалното класиране за допълнителния турнир в Менорка. Първият мач завърши с победа на босненците с 4 точки разлика и при равен брой победи и загуби накрая Босна и Херцеговина ще имат предимство над България.
В началото на мача гостите поведоха стояха по-добре на терена. Разликата стигна до 6 точки  минута и половина преди края на първата четвърт в полза на Босна и Херцеговина (11-17). Гостите използваха силно начало във втората част и чрез 8 поредни точки в 14-тата минута натрупаха 10 точки аванс (15-25). През следващите три минути благодарение на отличната защита, две поредни тройки на капитана Тодор Стойков, кошове на Родерик Блекни и Калоян Иванов резултата бе изравнен. С два наказателни удара на Деян Иванов българите дори успяха да поведат с 27-25. Босненците от своя страна отвърнаха с 9 поредни точки. Все пак в самия край на полувремето благодарение на невероятна тройка на отличния в този мач Блекни България намали на само 3 точки (33-36). До този момент Стойков бе вкарал 11 точки, Калоян Иванов и Блекни имаха по 7 точки, а американеца с български паспорт бе подал  и 4 асистенции. Българите имаха превес в борбата под коша (20 на 15), но за съжаление тези тримата не получиха достатъчна помощ в нападение от останалите в тима.
Чавдар Костов, Димитър Ангелов и Йордан Бозов бяха пропуснали всичките си стрелби от зоната за три точки, като почти всичките от тях бяха от чисти позиции тримата бяха 0/7 през първите 20 минути.
Второто полувреме започна по същия начин както първото, Босна стигна до 40-36 в тахна полза във 22-ата минута. В следвашите 4 минути и половина България записа 12 поредни точки срещу нито една на своите съперници. Разликата достигна до 8 точки в наша полза (48-40) в 26-ата минута. Отново силната игра бе последване от отпускане, довела до равенство в края на третата част (53-53).
3 минути и 14 секунди играчите на Ненад Маркович водеха с цели 5 точки (61-66), а на българите трябваше победа минимум с 5 точки накрая, за да запазим шанс за излизане от групата. Изключително себераздаване на всички в края на мача и невероятната подкрепа на публиката в зала Универсиада доведе до 70-66 в полза на България минута преди края. Босненците пропуснаха и момчетата на Тити Папазов имаха шанс да вкарат кош и преминат границата от 4 точки. За съжаление Ангелов допусна да му отнемат топката 12 секунди преди края и не успяхме дори да атакуваме противниковия кош. В последните секунди Босна направи всичко възможно да не се стигне до продължение и гонеха разликата да бъде до 4 точки. Секунда преди края Терел Касъл имаше шанс дори да донесе победата на гостите, но пропусна първия и умишлено втория, за да избегне евентуалното продължение. 
В българският отбор най-резултатен бе Калоян Иванов с 20 точки, Блекни и Стойков добавиха по 16. Блекни доказа високата си класа, не само добави 8 асистенции, но и вкара част от кошовете си в решителните минути. Босненците бяха категорично надскочени, като нашите взеха 34 срещу само 24 борби. Отново българите не бяха прецизни от линията за наказателни удари, вкараха само 11 от 18 опита. Всичко това бе компенсирано за пореден път от сърцатата игра на абсолютно всички, които влязоха в игра.
Босна и Херцеговина доказаха, че са един много опитен отбор. В нужните моменти накрая Мирза Телетович и после Ясмин Хукич вкараха важни тройки, а пък Саша Василиевич използваше всеки един момент да изпросва фалове. Капитана на гостите Хукич завърши с 16 точки, Василиевич добави 13, а Байрамович 12.

В оставащите два мача докрая на надпреварата в нашата група България гостува на Унгария в сряда, а след седмица другата събота Босна и Херцеговина ги приема у дома. Единственият шанс да се класира нашия отбор сега минава през победа като гост на Унгария и да се надяваме същия отбор да спечели в Босна. Това разбира се е доста малко вероятно, като се има предвид, че опитните играчи на Босна и Херцеговина победиха в Унгария без проблеми, и то с разлика.
Остава удовлетворението, че макар и без един от най-добрите си играчи Филип Виденов, българите, водени от Тити Папазов се бориха до последно и заслужиха симпатиите на баскетболната общественост у нас със сърцатата си игра. Макар и да не успяха да победят с нужната разлика, момчетата показаха, че имат бъдеще и трябва да бъдат окуражени за това, че носят националния екип с чест. Трябва да ги подкрепяме, защото малко или много вече всички се съобразяват с нас. А бъдещето е пред тях, те трябва да работят и влагат старание да растат, да трупат опит. Резултатите без съмнение много скоро ще дойдат...


 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2007
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2007
 
СТАТИСТИКА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2007

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ ДВУБОЯ БЪЛГАРИЯ - БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи