Стърн иска Панатинайкос, Реал и ЦСКА Москва в НБА


Стърн иска Панатинайкос, Реал  и ЦСКА Москва в НБА
Деивид Стърн иска европейски отбори в НБА
19-08-2007 22:52

Босът на НБА Дейвид Стърн обяви, че асоциацията е готова да присъедини три отбора от Европа до 2010 година. В интервю за американско радио Стърн е споделил, че това са тимовете на Панатинайкос, ЦСКА Москва и Реал Мадрид. Той каза, че тези отбори вече са достигнали НБА в нивото на организация, качество на баскетбол, посещаемост и други фактори, като евентуално може да се присъединят в асоциацията през 2010.

Много са недостатъците, които могат да възпрепятстват това да се случи. Като най-голям от тях естествено е разстоянието между Европа и САЩ, нещо което няма как да се избегне.

Разбира се всичко е само проект и тепърва предстоят проучвания как това може да се осъществи с цел популяризирането на баскетбола в света. Основната цел на Стърн е да разшири лигата и не случайно той се цели в Европа, където отборите най-много се доближават по начин на организация на тези от НБА. Въпреки всичко, има все още доста неща, освен разстоянието, които трябва да сближат двете страни, за да стане това истина. Все пак, самия факт, че Стърн го мисли означава, че американците се отнасят с респект към европейския баскетбол. Особено на някои от последните големи първенства, когато САЩ не успя да се пребори с основни сили в Европа на ниво национални отбори. В същото време броя на чужденците и особено европейците в НБА нараства с всяка изминала година.
Сътрудничеството между НБА и Евролигата обаче се разширява от година на година. Това показва участието и тази година на редица НБА отбори в предсезонни турнири на стария континент, обединени под наименованието NBA Europe Live Tour. Бостън Селтикс и Торонто Раптърс гостуват в Рим, Минесота в Истанбул и Лондон, Мемфис Гризлис в Малага и Мадрид. Първите два мача са на 6-ти Октомври, когато Бостън и Торонто играят в италианската столица, а същия ден е най-удобната за българските фенове среща между Ефес Пилзен и Минесота в Истанбул.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи