"Лукойл" може да купи футболния Левски


"Лукойл" може да купи футболния Левски
Валентин Златев с поредната купа
25-08-2007 16:47

Нефтеният гигант "Лукойл" иска чрез филиала си в България да купи футболния шампион "Левски". Босът на „Лукойл България" Вальо Златев, който е сред най-богатите родни бизнесмени, проучвал възможността да вземе контролния пакет от акции в "Левски" или поне по-малка част от клуба. Според запознати на този етап собственикът на „сините" Тодор Батков, който неведнъж е казвал че големи световни компани и искат да са част от "Левски", не е отказал, нито приел категорично възможността „Лукойл" да влезе в клуба.

Многозначителен факт около евентуалното закупуване на шампионите от нефтената компания е добилото печална слава сафари на Наско Сираков. Както е известно, изпълнителният директор на "Левски" беше на лов в Африка, докато Станимир Стоилов и футболистите му губеха от финландския "Тампере" в квалификациите на Шампионската лига, което нажежи атмосферата на „Герена". Оказа се, че Наско Сираков е бил на споменатото сафари с боса на „Лукойл България" Вальо Златев.
Възможно е нефтената компания да влезе в "Левски" с частично финансиране на проекта за изграждане на нов комплекс „Раковски". Както е известно, лично Тодор Батков обяви, че през октомври 2007 г. „сините най-вероятно ще вземат на концесия терена, за да построят там модерен стадион и универсална спортна зала с капацитет около 8000 зрители. Много е вероятно апетитите на Лукойл към Левски да са свързани именно със спортната зала, която евентуално ще приюти баскетболния отбор, финансиран от нефтената компания - "Лукойл-Академик".
Възможността руската компания да вземе "Левски" се покачва и от факта, че съсобственикът на „сините" Тодор Батков винаги е казвал, че ще поеме финансирането на клуба, докато намери нов богат собственик. Според адвоката такава е била и уговорката му с бившия бос на "Левски" Майкъл Чорни, който подари клуба на Батков.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи