Божидар Аврамов: "Амбициран съм да играя и в първия отбор на Памеса"


Божидар Аврамов: "Амбициран съм да играя и в първия отбор на Памеса"
Божидар Аврамов (снимка: ФИБА)
26-08-2007 21:47

Само на 17 години Божидар Аврамов заминава за Испания след като подписа договор с испанския Памеса Валенсия за три години. Открихме един от най-големите таланти на българския баскетбол да почива в родния си град Варна и той отговори на въпросите на BulgarianBasket.com: 
 
Божо, чухме много хубави новини за теб. Подписал си договор с Памеса Валенсия. Ще потвърдиш дали това е вярно?
„Да, така е. Подписах с отбора на Памеса Валенсия за срок от три години.” 
 
В първият отбор на Памеса ли ще играеш?
„Не, ще тренирам и ще играя в юношеския отбор на клуба. Освен това ще мога да обличам и екипа на сателита на Памеса Валенсия, който играе във втора испанска лига. Засега обаче поне през следващата година няма да играя в първия мъжки отбор. Амбициран съм да се докажа, че мога и да заслужа такова място и в представителния тим на Памеса в най-скоро време.” 
 
Ти си вторият варненец, който ще играе в този клуб след като и Тодор Стойков в Памеса Валенсия. Това признание ли е за варненският баскетбол и школата в клуба?
„Разбира се, че е признание. Нашата школа е една от най-добрите в страната. Въпреки, че през последно време Черно Море среща трудности, това е доказателство, че във Варна се работи добре и в правилна посока.” 
 
Отиваш в Испания, страната която е световен шампион в баскетбола и с може би най-силното първенство в Европа. Какви са очакванията ти?
„Супер големи са очакванията ми. Испанската школа е една от най-добрите в света и доказателство за това е факта, че все повече играчи от тази страна получават шанса да играят в НБА.” 
 
Страхуваш ли се, че все още нямаш опита да излезеш в чужбина?
"Не ме е страх, това е едно голямо предизвикателство за мен. Все още незнам дали някои от моите родители ще пътува с мен." 
 
С какви чувства се разделяш от Черно Море?
"С най-добри чувства. Много ми е трудно да напусна клуба. Все пак тук съм израстнал. Играл съм през цялата ми кариера досега във Черно Море." 
 
Ще играеш ли за националните гарнитури на България?
„Разбира се, стига да ме повикат. Имам да играя още една година в юношеския и две години в младежкия отбор. Ще се отзова на всяка една покана да играя за националните отбори на България. За мен е чест да нося националния екип.” 
 
Къде са те забелязали от Памеса Валенсия, на Европейското първенство за юноши в Мадрид ли са те видяли в игра?
„Сигурно там. Ние нямахме други международни изяви с този отбор преди това. Не са контактували с мен директно и не мога да знам дали там са ме харесали, но само мога да предполагам, че това е станало в Мадрид.” 
 
Ти доволен ли си от своето представяне на това Европейско първенство, на което завършихте на 14-то място?
„Лично аз не съм доволен. Мисля, че можеше да се класираме и по-напред. Обаче попаднахме в много трудна предварителна група. Може би догодина ще играем още по-добре, тъй като запазваме почти целия състав за тази възраст.” 
 
Кога заминаваш за Испания?

„Заминавам за Валенсия на 3-ти Септември и веднага се включвам в подготовката на юношеския отбор."


Успех Божо. Пожелаваме ти не само да успееш да разгърнеш безспорния си талант, но и да продължиш да се развиваш, в което не се съмняваме в Испания.

„Благодаря много.”


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи