Pick and Roll


Pick and Roll
28-02-2009 09:00

За да има ефект „Pick and Roll” или на български заслон-контразаслон е много важно да се спазват редица основни правила.В съврменният баскетбол „Pick and Roll” се използва много често, но много са случаите, когато той не се изпълнява правилно. Изброяваме шест причини, които трябва да се избягват, за да има успех „Pick and Roll”-а: 
 
1. Заслонът не е поставен правилно
Много важно нещo е играчът, който прави заслона („Pick”) да заеме правилна позиция, с леко сгънати крака и ръцете да са в такова положение да хванат топката след като се получи контрзаслона („Roll”). Много пъти тези, които поставят заслони си държат ръцете между краката и нямат готовност да получат топката след заслона. „Pick”-a трябва да е широк, краката не трябва да са близо един до друг, а да има достатъчно разстояние между тях, за да може при обръщането на контразаслона защитника да няма възможност да ви заобиколи лесно. Пивота се прави с крака, който е по-близо до коша. Ръката по диагонал трябва да сочи къде да се получи топката. Задължително трябва този, който прави заслона да усеща с тяло защитника. Това дава голямо предмиство при евентуална стрелба на съиграча да усещате защитника при борбата за отскочилата топка след контразаслона. 
 
2. Заслонът не е поставен за достатъчно дълго време
Този, който поставя заслона трябва да има търпението да не избързва при обръщането. От друга страна не трябва и да изостава и да използва в точно определен момент създалата се ситуация за контразаслона. Всичко това се изучава след многократни упражнения на тренировки между двамата нападатели. 
 
3. Атакуващият с топка не прави така, че да „набие” защитника си в заслонаЗа да има нужния ефект заслона, атакуващия с топката трябва да умее да направи така, че защитника му да се „набие” в заслона и да не може да го избегне. 
 
4. Контразаслонът не се прави правилно
Колкото са важни движенията за този с топката, толкова са важни и за този който трябва да я получи. Така наречения “Roll” е на практика едно механично движение, което обаче изисква дотатъчно импровизация и умение да се създаде предимство над защитниците за много кратък период от време. 
 
5. Пасът е пресечен или топката е отклонена
При „Pick and Roll” вариантите за пас между двамата атакуващи са два – прехвърлящ пас или пас със земя. В зависимост от възникналата ситуация се използва едното или другото подаване. Подавачът трябва да има много бързо решение и да прецени как топката най-бързо да стигне до съотборника. 
 
6. Единият или двамата нападатели не използват правилно ситуацията при смяна на защитницитеЦялото движение трае няколко секунди и при правилно поставен “Pick”, смяната между двамата защитници е неизбежна. Има един момент в който защитиниците са уязвими и точно тогава трябва нападателите да използват правилно възникналата ситуация.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи