Латвия изненада Хърватска


Латвия изненада Хърватска
Биедринс забива в коша на Хърватска (снимка: ФИБА)
04-09-2007 00:05

Съставът на Латвия изненада Хърватска с 83-75 и постави под въпрос класирането им за следващата фаза. Тези два отбора са в група с големия фаворит Испания и за да са сигурни в класирането си напред хърватите трябва задължително да победят утре Португалия.

Хърватите демонстрираха голямо самочувствие и подцениха Латвия, заради което бяха наказани. Благодарение на отличните в този мач Армандс Скеле и Андрис Биедринс Латвия поднесе първата сензация в първенството.

След като през първото полувреме резултата бе равен, в началото на третата част Латвия успя да поведе с 12 точки (53-41). Хърватите отговориха от своя страна най вече чрез Роко Лени Укич, който вкара 7 поредни точки и върна тима си в играта. В този период се разигра и новият център на Динамо Москва Никола Пркачин. Въпреки това отличната стрелба на Латвия от трите точки взе връх в мача. Те вкараха 11 от общо 18 стрелби за 3 точки, успяха да поведат с 11 точки 6 минути преди края и не допуснаха повече обрати в резултата.

За Латвия Скеле вкара 17 точки и взе 6 борби, а центърът на Голдън Стейт Уориърс Биедринс отбеляза 14 точки и хвана 7 отскочили топки. За хърватите Марио Касун се отчете с 18 точки и 5 борби, а гарда Марко Попович вкара 12 точки, но стреля трагично за 3 точки (2/10).  

За отбелязване е и отличното включване на капитана на Латвия Айгарс Витолс, който вкара решаващи точки в самия край на мача.

„Ето защо той е наш капитан,” коментира Биедринс. „Той върши всичко и е готов да ни помогне от резервната скамейка. Но аз мисля, че всички играха великолепно в този мач. Все пак спечелихме благодарение на нашата защита. Там е нашата сила.”

От друга страна треньорът на хърватите Ясмин Репеша се оплака, че отбора му се е пропукал в защита, а в нападение не е използвал най-добрите си положения. Той подчерта, че победатат на латвииците е била напълно заслужена.
Утре Хърватия среща Португалия, а Латвия ще се бори с още по-сериозен противник от днешния – тима на домакина Испания.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи