Частен сектор, влизането забранено


Частен сектор, влизането забранено
Лукойл и Динамо ще играят пред празни трибуни
04-09-2007 11:21

Днес в Правец гостува един от най-добрите руски тимове в момента Динамо Москва. И ако си мислите, че изпускате нещо, не съжалявайте. Дори и да може да отидете на този мач, няма да ви пуснат. Не, не, не е проблема в това, че ще бъде препълнена залата и няма да си намерите билетче. Просто мачът е без публика. Журналисти? Ами те не си струват да са в залата, що ли им е да отразяват такъв мач. Телевизия? И дума да не става, що пък ви е да го гледате след като има по-интересни мачове от Евробаскет.

Да, гостуването на Динамо Москва у нас ще мине и замине без дори да се чуе и дума за него. Срещата ще бъде изиграна по необясними причини без публика. Дори медии няма да бъдат допуснати. Това била договорката между двамата треньори, Желко Лукаич и Светислав Пешич. Странно, нали? В този период от време, когато отборите все още тепърва започват със своята подготовка и наистина няма кой знае какво толкова да се скрие от който и да е. Пък и вече нормалните отбори по Европа не се крият един от друг, ами някои от тях дори организират и мачове помежду си. Справка, Гърция и Сърбия играят довечера на Евробаскет 2007, а само преди по-малко от месец се срещнаха на турнир във Франция. Да, в една група са, но това не им попречи да играят помежду си в приятелски мач.  

Само ден след като Динамо Москва игра финал на турнир в сръбския Пирот, руснаците гостуват на българския шампион. Дали мачовете там бяха на закрити врати? Да ви подскажа ли – пред пълни трибуни, невероятен празник за хората в града, имащи щастието да видят не само руския гранд, но и шампиона на Сърбия Партизан Белград.

Дали мачовете бяха предавани директно по телевизията в Сърбия? Отговор – да, на живо, макар и по частен канал – B 92. И още нещо, усмивката не слизаше от лицето на треньора на Динамо Москва Светислав Пешич, макар и отборът му падна във финала от Партизан с 91-93. Тази легенда на сръбския баскетбол е водил хиляди мачове на знаменити отбори в своята кариера. И със сигурност довечера ще бъде изненадан като в спортния комплекс в Правец няма никой по трибуните. В това бъдете сигурни. Защото той няма какво и да крие, Динамо Москва идва без половината си титуляри: руснаците Сергей Моня, Петр Самойленко и Серегй Биков, хърватина Никола Пркачин, литовеца Робертас Явтокас и гръка Антонис Фоцис, всичките участници на Евробаскет 2007.

Какво има пък новият треньор на Лукойл Академик да скрие тактически, след като и той няма да бъде в пълен състав. Ристе Стефанов и Перо Антич пристигнаха късно снощи, а новият гард Антонио Бъркс ще стъпи на българска земя едва утре. Само да не стане така, че и Лукаич да бъде изненадан от факта, че ще слуша само скърцащите кецове и дрибъла на топката в залата. Все пак това е неговият дебютен мач начело на шампионите.

И като допълнение, не всеки ден идват тимове като Динамо Москва в България. Защо трябва да се лишават феновете в Правец да видят своите любимци, някои стари и други по-нови. Защо зрителите в цяла България да не видят поне на запис по Ринг ТВ този мач? Въпроси, които ще стоят на място в нормални баскетболни държави. За съжаление у нас те изглеждат сигурно и смешни... Жалко е, че има много хора у нас с криви разбирания за баскетбола и затова няма шанс да се доближим до Европа. Като страна може вече да сме член на Европейския съюз, но баскетболно сме все още на наш си остров, много, много отдалечен от Европа.

Иначе успех на Лукаич в дебюта му, и на шампионите в първата им среща за новия сезон 2007/08.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи