"Мъка и срамота"


"Мъка и срамота"
05-09-2007 22:05

„Мъка и срамота”, това тръбяха медиите в Сърбия часове след отпадането на баскетболния тим на страната от първенството, на което самите сърби бяха домакини през 2005-та година. Със сигурност и те са си мислели, че по-лошо не може да бъде…
Да, ама не! Може и още как!
Откакто се провеждат Европейски първенства Сърбия, макар и за първи път „само” Сърбия (а не Югославия или Сърбия и Черна гора) отпада без нито една победа в актива си след груповата фаза на шампионата и след загубите от Русия, Гърция и Израел… Провалът в Испания ще остане записан с черни букви в историята на сръбския баскетбол.
„Ужас! Катастрофа!”
Простички думи, но пълни с болка. Две думи, които всеки обикновен човек в Западната ни съседка, който си е скъсал нервите (а може и други неща в дома му да са пострадали) е крещял, гледайки последния двубой на националния отбор на страната му в Испания. Съвсем спокойно може да си каже: „Имало едно време една държава, която наричала себе си – Земята на баскетбола…”
Да, обаче тук акцентът е на - „имало”.
Сърбите ще попаднат в местата от 13-то до 16-то в крайното подреждане, което пък е по-зле и от дебютното им участие на първенство на Стария континент през далечната 1947-ма година.
Играчите? Треньорът? Какво ли посрещане ги чака този път в Белград?
А може би надежда за Сърбия има само, ако хората все още се ядосват до полуда от пораженията на баскетболистите.
Защото безразличието е най-страшно…

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи