Хърватска изненада Испания


Хърватска изненада Испания
Хърватска изненада Испания (снимка: ФИБА)
06-09-2007 01:05 | Любомир Нешев

Отборът на Хърватска успя да изненада фаворита и домакин Испания, като го победи с 85-84 в един от най-интересните двубои на първенството до момента. С тази победа хърватите спечелиха групата си и класираха отбора на Португалия напред. Португалците победиха днес Латвия, която пък беше успяла да победи Хърватска в първия мач от турнира.
Началото на мача не предвещаваше подобен развой. Испанците заиграха много силно и натрупаха преднина водени от Поу Гасол и Хосе Калдерон. На моменти тя стигна до десет точки, но точната стрелба на хърватите им позволи поддържат тази разлика. В края на частта те дори я намалиха до седем точки, 21-28. Втората част не беше много различна, като испанците играха много вдъхновено и се оттеглиха с десет точки аванс на почивката.
Хърватите започнаха много силно второто полувреме и постепенно се доближиха до Испания. В края на третата част те дори поведоха с две точки. В тези минути Хърватска показа висок процент от тройката, като преди последната част имаха 10 отбелязани от 20 опита. Така Испания започна последните десет минути догонвайки в резултата. След като отново се появи в игра, присъствието на Поу Гасол се усети и испанците си върнаха водачеството. В последните минути Испания поведе с 4 точки след тройка на Руди Фернандес. Хърватска намали до две, но Испания отново вкара за 84-79. Тогава Давор Куш отбеляза тройка, за да намали резултата, а в ответната атака бяха свирени 24 секунди на испанците. Така на хърватите останаха десет секунди за атака и след таймаута Марко Томас отбеляза тройка три секунди преди края. След това Руди Фернандес не успя да вкара и така хърватите си отмъстиха донякъде за загубата на четвъртфинала преди две години в Белград.
Марко Попович изигра много добър мач за победителите с 18 точки, като цялата петица на хърватите имаше над 10. Най-добър в мача пък бе Поу Гасол със своите 26 точки и четири борби.

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи