Испания отново разби Гърция


Испания отново разби Гърция
Хуан Карлос Наваро (снимка: ФИБА)
08-09-2007 00:31

Действащият европейски шампион Гърция не успя да се реваншира на Испания за загубата си на финала на световното първенство миналата година и отстъпи в сблъсъка на гигантите с 58:76. Нещо повече – гърците показаха, че не са готови да защитят титлата си и дори класирането им за четвъртфиналите е застрашено ако не победат в неделя Хърватия в следващия решителен мач.
Испания и Гърция започнаха куриозно – без нито една отбелязана точка за повече от три минути игра. Все пак след това отборите, носещи титлите световен и европейски шампион, показаха, че могат да играят и в нападение. С по-голям успех обаче това правеха испанците. След първата четвърт домакините вече водеха с 23:15, а след втората – с решителното 45:24. Проблемите на гърците идваха най-вече от слабия им процент на далечна стрелба. Не можа да помогне много и влезлият Тео Папалукас, който на това европейско първенство така и не успява да покаже истинските си възможности в предвидената за него роля на "златна резерва". За Испания също през първото полувреме от скамейката се включиха две от звездите на тима – Хорхе Гарбахоса и Хуан-Карлос Наваро. Последният едва в този мач се завърна след контузията, извадила го от първата фаза, и от него се очаква тепърва да навлезе във форма за "финалната права".
След почивката мъките на южните ни съседи продължиха, а испанците спокойно, без да се напрягат, поддържаха разлика от около 20 точки в своя полза. Все пак в края на третата четвърт тя бе намалена до 17 (56:39). Това обаче се дължеше не на по-добра игра на Гърция, а на отпускането на отбора на Испания. Стрелбата на гърците продължаваше да не върви. Така в последната част те не успяха да направят нищо повече за да се доближат до някакъв обрат и загубиха с 18 точки разлика.
Отличен мач за домакините направи Руди Фернандес с 20 точки, 4 борби и 2 асистенции, а силната му игра беше увенчана с атрактивна забивка малко преди края. Голямото име в испанския отбор Пау Гасол дори не се наложи да разкрива пълните си възможности и завърши "само" с 15 точки, но пък добави 5 борби и 5 асистенции. За Гърция най-резултатен се оказа резервата Бурусис с 10 т.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи