Испанска атака срещу руска защита


Испанска атака срещу руска защита
Сериозен тест за Кириленко тази вечер
09-09-2007 18:05

ЕВРОБАСКЕТ 2007 - Мъже
Испания (3-16 Септември) 

Група E

1. Русия 6 (3-0)
2. Хърватска 5 (2-1)
3. Испания 5 (2-1)
4. Гърция 4 (1-2)
-------------------------------
5. Израел 4 (1-2)  
6. Португалия 3 (0-3)

9 СЕПТЕМВРИ
17.30 Израел – Португалия

Израел изненада като победи последователно Сърбия и Хърватска и сега има шанс дори да стигне до четвъртфиналната фаза. Без да блести, от позицията на аутсайдер евреите изненадаха тези две европейски баскетболни сили.
Предстои мач с неопитния тим на Португалия, в който вече Израел са в другата роля, тази на фаворит в мача. Те са далеч по-добрият отбор, но едно подценяване може да им изиграе лоша шега.
Йотам Налперин разкрива потенциала си, а вече среща сериозна подкрепа и от центъра Янив Грийн и американеца с израелски паспорт Джерон Робъртс. Безспорно обаче ключовата фигура в отбора на Звика Шерф е плеймейкърът Меир Тапиро. Макар и понякога с не толкова баскетболни движения (особено при стрелбата), той е в основата на успехите на отбора.
Португалия и в този мач отново е в ролята на аутсайдер. Това не е изненада за никой, като се има предвид с какви европейски сили те се срещат. Те нямат изявен лидер в отбора, а треньорът Валентин Мелничук се опитва да използва повече играчи от резервната скамейка.
Загубят ли този мач, португалците може да си потвърдят резервациите за полет на обратно веднага след 11 Септември, когато е последната им среща с еврошампиона Гърция. Едно е сигурно обаче, днес те имат много по-голям шанс, отколкото във вторник срещу елините.
Каквото и да стане, настроението в лагера на португалците ще е весело и ще се чуват песни в техния лагер, както това стана във влака от Севиля до Мадрид преди няколко дни, когато се класираха за тази фаза от надпреварата.
 
20.00 Гърция – Хърватска
Въпреки, че влезе с две победи във втората фаза на турнира, Хърватска се подхлъзна срещу Израел и сега може да изхвърчи от състезанието. Трябва им една победа от оставащите два мача, днес срещу Гърция и вторник вечер срещу Русия. В противен случай класирането им за четвъртфиналите е под въпрос. Хърватите загубиха от два определено по-слаби съперници от тях (Израел и Латвия), а пък победиха фаворита Испания. Явно те играят по-добре срещу по-силни съперници и днес това няма да е изключение, когато се изправят срещу Гърция.
С достатъчно млад, но много талантлив отбор Хърватска има достатъчно  голям залог тази вечер. Марио Касун и Марко Попович са основните реализатори в отбора, но Роко Лени Укич, Дамир Маркота и Марко Томаш не са за пренебрегване също.
Гърция засега не прилича на себе си. Момчетата на Янакис не показват дори и половината от истинските си възможности. в последния мач срещу Испания те бяха тотално надиграни. Търсейки реванш за загубата на финала на световоното в Япония миналата година, те дори не бяха и близо до него.
Единствено Василис Спанулис е с огромно желание да докаже, че неправилно бе държан на пейката в Хюстън Рокитс по време на миналия сезон. Той бележи по 12.3 точки на мач, следван от Дикудис с 10.0. За да постигнат нещо по-значимо и на този форум, за гърците трябва да се събудят играчът на годината в Европа Тео Папалукас и много слабия до момента Лазарос Пападопулос. Последният е със смешните за неговата класа 3.5 точки и 2.8 борби средно на среща.


22.30 Испания – Русия 

В най-интересният мач тази вечер Русия без загуба досега играе срещу домакина Испания.

Изключителната защита на руснаците в досегашните мачове им помогна за сравнително лесните победи над всички опоненти до този момент. Сърбия, Израел, Гърция и Португалия не бяха особена пречка за играчите на Дейвид Блат. Той дава свобода на играчите в нападение, но на защитата държи страшно много.

Сега обаче изпитанието е далеч по-сериозно. Дали Русия ще продължи с победния си ход, предстои да видим довечера в късния мач от Евробаскет 2007.

Андрей Кириленко е в тройката на най-добрите играчи в първенството досега със своя коефициент от 23.3 (пред него са единствено Тони Паркър и Дирк Новицки). Той бележи по 17.3 точки и взема по 11.5 борби на мач. Силно обаче играят и други играчи в отбора като американеца Дж.Р. Холдън с 12.0 и Виктор Хряпа с 10.3 точки на среща.
Испанците скочиха като „ужилени” след загубата от Хърватска. Тя им напомни, че подценяване на такова състезание се наказва много често и изненади са възможни. В срещата си срещу неузнаваемите гърци Испания натрупаха преднина от 20-ина точки, която поддържаха до края. Подценяване в мача срещу Русия няма как да има, все пак противника е единия от трите отбори без загубена среща досега (другите два са Литва и Словения).

Хуан Карлос Наваро се завърна в игра, представи се добре в дебюта си на това първенство и не показа никакви признаци от контузията, извадила го от строя за първите три срещи.  

Испанците са с най-дълга скамейка, с най-хомогенен състав и с най-много звезди в отбора си. Безспорно обаче е присъствието на Поу Гасол в тима. Той вкарва по 21.5 точки за само 26.3 минути на мач.

За разлика от Русия, домакините пък залагат много на нападението и без съмнение мачът ще се превърне в голям тест за руската отбрана. Испанците бележат по 84 точки на мач, докато Русия допускат по 62.3 точки средно на среща. Кое ще надвие довечера, испанската атака или руската защита?


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи