Русия стигна финала


Русия стигна финала
Русия би Литва и се класира за финала
16-09-2007 00:30

Неделният ден ще предложи финал Испания – Русия в два колективни спорта. След като финала на Европейското по волейбол ще е между двете страни, и финала на Евробаскет в Испания ще е същия. Руснаците победиха Литва с 86-74 след невероятна игра на Андрей Кириленко и така стигнаха финал за първи път от 1993, когато загубиха с една точка от Германия.
Мачът днес започна ужасяващо за Литва и невероятно за Русия. Руснаците поведоха с 18-3 в шестата минута, след като литовците играеха много слабо и разчитаха главно на стрелби от тройката, които не влизаха. В последните минути на тази част те започнаха да бележат, но и Русия отговори в същия стил и запази добра преднина от 25-12 след края на първите 10 минути. Виктор Хряпа откри втората част с тройка, а малко по-късно те взеха и най-голямата си преднина в мача – 33-14. Литва отговори със серия от седем поредни точки, но след това позволи на Русия да вкара пет. Последва нова серия на Литва, която доведе резултата до 38-30. Хряпа отбеляза един наказателен удар, а тройка на Ясикевичус минута преди края на полувремето върна Литва в мача. До края на частта Саврасенко отбеляза един наказателен удар за резултат 40-33 за Русия на полувремето.В началото на второто полувреме Русия успяваше да поддържа преднината си. Все пак в средата на третата част Рамунас Шишкаускас се разигра и вкара пет поредни точки и така 4.20 преди края на частта станахме свидетели на първото равенство в мача – 52-52. След това Кириленко вкара тройка, после и кош с фал, последван от кош и на Джей Ар Холдън за серия от 8-0 за руснаците. След тройка на Хряпа 1.19 преди края Русия отново поведе с повече от десет точки, 65-54. В последните седем секунди Шишкаускас вкара два наказателни удара, а след като Литва открадна топката той заби и резултатът стана 65-58.

Шишкаускас започна последната част с тройка, но Русия направи нова серия и отново дръпна с 11 точки 7.34 преди края. Благодарение отново на Шишкаускас литовците намалиха до шест точки пет минути преди края. След това Русия пак поведе с 11, но Литва пък отново свали на шест 2.30 преди края. В оставащите минути литовците опитаха да настигнат съперника си, но редица грешки не им позволи да го сторят, докато руснаците отбелязваха и се поздравиха със заслужен успех.
Андрей Кириленко направи страхотен мач и завърши с 28 точки, 8 борби, 3 чадъра и 3 откраднати топки. Решителна роля за успехя на Русия изиграха и Джей Ар Холдън с 18 точки и 6 борби и Виктор Хряпа с 15 и 5. За Литва Рамунас Шишкаускас бе над всички с 30 точки, 4 борби, 4 асистенции и 5 откраднати топки. За негово съжаление обаче повечето му съотборници бяха под нивото си и не успяха да му помогнат. Само Римантас Каукенас добави над десет точки - 12, а пък Шарунас Ясикевичус не може да покаже най-доброто от себе си заради контузиите, които го мъчат. 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи