Последният кош на Дивац


Последният кош на Дивац
Владе с Уебър, Полард и Попович
22-09-2007 14:01

22-ри септември 2007, София
България празнува Деня на Независимостта!
22-ри септември 2007, Белград
Сърбия и световният спорт се разделят с един баскетболист, преди името на когото думата „легенда” пасва идеално. Защото той е не просто легенда – той е изключителен!
Щях да напиша, че световният баскетбол се разделя с един човек, който е направил повече за популярностт му от безброй други личности, но осъзнавам, че баскетболът не се разделя с човека, а с играча... което всъщност е достатъчно трогателно.
 
Владе Дивац.
Няма да описвам или изброявам какво е постигнал и какво е спечелил. Би било някак сухо, някак обикновено. Пък и какво повече може да се каже за кариерата на един баскетболист с три световни и пет европейски титли, с повече от десетилетие стаж в НБА и то, когато да идваш от Европа е означавало да се бориш не само със съперниците, но и с предрасъдъците...
Той е всичко друго, но не и обикновен. Днес в Белград и утре в родния му град Приеполе Владе Дивац ще сложи официално край на състезателната си кариера. И пак не като другите. Не с демонстративен мач, но с много емоции. И за него самия, и за другите – онези, чиито сърца разтуптява години наред с поведението си на терена и извън него. Даже повече извън паркета... Най-вече с голямото си сърце. Със собствена човешка позиция. Просто с отношение.
Едва ли има човек, бил той негов приятел или просто баскетболен фен, който да е безразличен към Владе. Вярно, че може би има и такива, които не са се прехласвали от играта му... но със сигурност всеки би признал, че в този 216-сантиметра висок, брадясал, малко заплашително изглеждащ 39-годишен сърбин има нещо различно...

Харизма.
Не знам защо сега се сещам за един филм „Sjaj u ocima” или - „Блясък в очите”, но мисля, че му подхожда. Защото точно това има той. И това дава на другите. Поне на тези, чиито сърца са отворени...
Грандиозен концерт довечера в Белград и стрийтбол турнир преди това ще забавляват хората в сръбската столица. Със сигурност не само тези, които обичат баскетбола и Дивац, или може би не така, както са се забавлявали гледайки Владе и останалите национали в миналите славни времена, но всички ще знаят в чия чест е събитието.
Голямото вълнение обаче е планирано за утре. На едно специално място за самия Владе. Приеполе. Родния му град. Там Дивац ще отбележи последния си кош, а после сам ще открие изложбата с най-забележителните моменти в професионалната си кариера като играч.
Той може и да отбележи последния си кош, но 100% не е казал последната си дума. Доказа го и с поредната мащабна благотворителна кампания, която организира за повече от 7 хиляди бежанци на Балканите, а и с личностите, които направи съпричастни към тази кауза...

Кой знае може пък след години да има още по-сериозни факти, които великият играч да прибави във визитката си, вече от друга позиция в спорта и в живота като цяло. Било то в Мадрид, Белград или някъде другаде. И може тъгата, която се прокрадва в ден като днешния, да е всъщност привилегия да сме свидетели на неговото ново начало.
Защото Владе Дивац винаги ще се забелязва...

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи