Последният кош на Дивац


Последният кош на Дивац
Владе с Уебър, Полард и Попович
22-09-2007 14:01

22-ри септември 2007, София
България празнува Деня на Независимостта!
22-ри септември 2007, Белград
Сърбия и световният спорт се разделят с един баскетболист, преди името на когото думата „легенда” пасва идеално. Защото той е не просто легенда – той е изключителен!
Щях да напиша, че световният баскетбол се разделя с един човек, който е направил повече за популярностт му от безброй други личности, но осъзнавам, че баскетболът не се разделя с човека, а с играча... което всъщност е достатъчно трогателно.
 
Владе Дивац.
Няма да описвам или изброявам какво е постигнал и какво е спечелил. Би било някак сухо, някак обикновено. Пък и какво повече може да се каже за кариерата на един баскетболист с три световни и пет европейски титли, с повече от десетилетие стаж в НБА и то, когато да идваш от Европа е означавало да се бориш не само със съперниците, но и с предрасъдъците...
Той е всичко друго, но не и обикновен. Днес в Белград и утре в родния му град Приеполе Владе Дивац ще сложи официално край на състезателната си кариера. И пак не като другите. Не с демонстративен мач, но с много емоции. И за него самия, и за другите – онези, чиито сърца разтуптява години наред с поведението си на терена и извън него. Даже повече извън паркета... Най-вече с голямото си сърце. Със собствена човешка позиция. Просто с отношение.
Едва ли има човек, бил той негов приятел или просто баскетболен фен, който да е безразличен към Владе. Вярно, че може би има и такива, които не са се прехласвали от играта му... но със сигурност всеки би признал, че в този 216-сантиметра висок, брадясал, малко заплашително изглеждащ 39-годишен сърбин има нещо различно...

Харизма.
Не знам защо сега се сещам за един филм „Sjaj u ocima” или - „Блясък в очите”, но мисля, че му подхожда. Защото точно това има той. И това дава на другите. Поне на тези, чиито сърца са отворени...
Грандиозен концерт довечера в Белград и стрийтбол турнир преди това ще забавляват хората в сръбската столица. Със сигурност не само тези, които обичат баскетбола и Дивац, или може би не така, както са се забавлявали гледайки Владе и останалите национали в миналите славни времена, но всички ще знаят в чия чест е събитието.
Голямото вълнение обаче е планирано за утре. На едно специално място за самия Владе. Приеполе. Родния му град. Там Дивац ще отбележи последния си кош, а после сам ще открие изложбата с най-забележителните моменти в професионалната си кариера като играч.
Той може и да отбележи последния си кош, но 100% не е казал последната си дума. Доказа го и с поредната мащабна благотворителна кампания, която организира за повече от 7 хиляди бежанци на Балканите, а и с личностите, които направи съпричастни към тази кауза...

Кой знае може пък след години да има още по-сериозни факти, които великият играч да прибави във визитката си, вече от друга позиция в спорта и в живота като цяло. Било то в Мадрид, Белград или някъде другаде. И може тъгата, която се прокрадва в ден като днешния, да е всъщност привилегия да сме свидетели на неговото ново начало.
Защото Владе Дивац винаги ще се забелязва...

BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
Други новини