Поредни обрати на европейското за жени


Поредни обрати на европейското за жени
Ясемин Хорасан (снимка: ФИБА)
30-09-2007 23:57

В група Е от втората фаза на ЕвроБаскет 2007 за жени в Италия борбата за класиране на четвъртфиналите неочаквано се завърза. По всичко изглеждаше, че за заветните трето и четвърто място ще се борят тимовете на Латвия, Литва и Германия. Сега обаче изведнъж битката стана само за четвъртото място, след като в нея се намеси отборът на Турция, а Латвия вече си осигури класирането сред първите три в групата.
Турция се превърна в претендент за класиране напред, след като сътвори истинско чудо без контузената си звезда Неврийе Йълмаз - победа над Германия със 76-63. Така германките бяха доста грубо върнати към реалността след невероятната им победа над европейския шампион Чехия в петък. Туркините пък едва ли са вярвали, че в началото на последната четвърт ще водят срещу Германия с 22 точки разлика; и макар че до края тя бе понамалена, мачът отдавна беше решен в тяхна полза. Просто на тях тази вечер всичко им вървеше - имаха по добър процент на стрелба от тройката и от наказателната линия, повече овладени борби под двата коша и по-малко грешки от германките. Цели пет състезателки на Турция завършиха с двуцифрен точков актив, като най-резултатна отново беше Ясемин Хорасан (8 т.).
Тимът на Чехия пък показа, че е преодолял шока от загубата от Германия и се върна на правилния път към защита на европейската си титла с успех срещу Литва - 75-67. На чехкините обаче не им беше никак лесно и се наложи да обръщат мача от десет точки пасив на почивката. Все пак невероятната висока петица на Чехия (с четири баскетболистки високи по над 190 см) доминираше тотално през второто полувреме. Още след третата четвърт резултатът вече бе равен, а работата беше довършена в последната част, която чешкият отбор спечели с 8 точки разлика, а с това и мача.
В последния мач за вечерта Латвия си осигури класирането на четвъртфинал, като се наложи над Белгия с 69-66. Така латвийките потвърдиха претенциите си за нещо сериозно на това първенство, а белгийките претърпяха първата си загуба в него (което пък означава, че единственият непобеден отбор вече е Испания). Анете Йекабсоне-Зогота отново беше неудържима с с 27 точки, 7 борби и 4 асистенции за тима на Латвия. Тя беше и перфектна от линията за наказателни удари - 10/10, като най-решителни бяха последните два, 7 секунди преди края. За Белгия пък Ан Ваутерс записа внушителните 30 точки и 9 борби, но дори и това не помогна на нейния отбор да запази статута си на непобеден.
 
ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2007
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2007

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи