Беларус сензационно детронира шампиона


Беларус сензационно детронира шампиона
Приказката за Беларус продължава
05-10-2007 11:26

На ЕвроБаскет 2007 за жени в Италия за един отбор невероятният сън продължава вече десети ден - тимът на Беларус. При своя дебют на европейско първенство при жените, представителките на скромната бивша съветска република първо впечатлиха всички с атрактивен атакуващ стил на игра и с победите над традиционните сили Хърватска и Сърбия. След това в сряда момичетата на треньора Анатоли Буялски категорично надиграха подкрепяния от верните си фенове в Ортона отбор-домакин и се класиранаха на четвъртфинал.
А на този четвъртфинал Беларус стигна и до най-голямата сензация - победа срещу абсолютния фаворит, еврошампиона от предишното първенство Чехия, и класиране за негова сметка сред най-добрите четири. В мачът, завършил при 52-46 за Беларус, не се получи зрелищният баскетбол, който се очакваше от двата най-резултатни отбора в първенството досега. Причината е, че и двата тима правеха много грешки и не им вървеше стрелбата. И може би в точно в това беше големият шанс за отбора на Беларус, който никой не слагаше в сметките; защото Чехия почти изцяло запази шампионския си състав отпреди две години, на който ако му тръгне стрелбата, едва ли някой може да го спре. Снощи обаче възпитаничките на Ян Бобровски просто направиха малко повече грешки и малко повече пропуски от съперника си. Така Беларус изненадващо поведе след първото полувреме (31-27). После чехкините обърнаха мача в третата четвърт с 8 поредни точки за да поведат с 41-39 в нейния край. Беларус обаче не се отказа да гони сензацията и я постигна с 6 точки разлика в края. Този отбор обаче трябва да бъде смятан вече не просто за хит на първенството, а за класа в европейския женски баскетбол. Това се доказва и от факта, че три от резервите на тима - Марчанка, Левчанка и Сницина се включиха с двуцифрен точков актив; а дългата и силна резервна скамейка е характерна за големите отбори. За Чехия пък за пореден път на това първенство не разкри потенциала си лидерът на тима Хана Махова, а "стрелецът" Ева Витечкова този път не успя да мине дори границата от 10 точки.
Ранният мач снощи бе малко засенчен от голямата изненада след това, но и той имаше същата стойност - класиране в Топ 4 на ЕвроБаскет 2007. В него Латвия победи Франция с 66-62. Въпреки че Латвия водеше през цялото време, типично за французойките те никога не се отказаха и се бориха докрай да направят обрат. Но всичко, което успяха да постигнат бе през второто полувреме да намалят пасива си от 10 т. до крайните 4. Най-добра за победителките този път беше крилото Гунта Баско със 17 точки, 6 асистенции и 4 борби. Анете Йекабсоне-Зогота пък има големи резерви в играта си за оставащите два мача - този път тя записа само 12 точки и 2 асистенции, но продължава да е лидер на първенството в класациите и по двата показателя (при стрелците вече заедно с центъра на Белгия Ан Ваутерс с 19,3 т. средно на мач).

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи