Венци Гечев пое школата на Черно Море


Венци Гечев пое школата на Черно Море
Венцислав Гечев
06-10-2007 17:45

Венцислав Гечев е новият директор на ДЮШ (детско-юношеска школа) на Черно Море. Варненският специалист бе предложен лично от Симеон Варчев да поеме ръководсвтото на младите в клуба.

Гечев има богата треньорска кариера, предимно в женското направление. През 1989/90 година става шампион на България като треньор на ДЗУ Стара Загора. Отборът достига до осминфинал в турнира за Купата на европейските шампионки, където е отстранен драматично от френския Миранд. В Стара Загора българките побеждават с една точка, като Гечев записва победа над легендата на френския баскетбол Ален Жардел. В реванша ДЗУ губят със седем точки след като в самия край най-добрата състезателка на нашия отбор Галина Кудреватова се контузва и не може да продължи.

На следващата година отива в Академик Свищов и успява да ги вкара в А група. През сезон 1993/94 прави много силен отбор във Велико Търново. Води Етър през първата половина, а ДЗУ през втората половина от първенството. Интересен е фактът, че побеждава и в двата случая другия отбор на него терен. В крайна сметка става трети с отбора на ДЗУ Стара Загора през 1994 и 1995 години. Тимът им участва в турнира за Купа Ронкети.

От 1995 година е поканен от Симеон Варчев да поеме Черно Море Рефлекс. С женският баскетболен отбор на града има едно второ и едно трето място в първенството на България. С много призови места в първенствата на по-младите категории.От известно време отборът носи името Черно Море Одесос. От този клуб четири баскетболистки в момента учат в Америка. Ивайла Томова, Радослава Бъчварова, Цветостина Гечева и Евгения Иванова продължиха своето развитие отвъд океана.

През миналия сезон работи като консултант на мъжкия отбор на Черно Море, като печели 3-то място в крайното класиране.

От 1989 година е треньор на националния девически тим на България. През 1995 година завоюва 6-то място на европейското първенство във Владиславово, Полша. Освен това има и две 8-ми места в първенствата на стария континент.

Участва на семинари у нас и в чужбина. Един от малкото българи, слушал лекции на Дел Харис по време на семинара през 1998 година на Световоното първенство в Атина, както и на това през 2004 година в Белград, когато лектори са Душан Ивкович, Лари Браун и Грег Попович.
Желанието на Гечев е да се направи единна програма, да се постави добра основа, за да може Варна да продължи да ражда таланти, които да създават кадри за мъжкия представителен тим. Специалиста продължава да води женският представителен тим на Черно Море Одесос и през новия сеозн. През последните две състезателни години клуба е на първо място в общото класиране в цялата страна на подрастващите  в женско направление.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи