Русия и Испания на финала и на европейското за жени


Русия и Испания на финала и на европейското за жени
Рускините пак на финал (снимка: ФИБА)
06-10-2007 23:55

Накрая всичко все пак ще завърши логично - утре вечер Русия и Испания ще играят на финала на ЕвроБаскет 2007 за жени в Италия, в повторение на мача за титлата на мъжкото първенство отпреди 3 седмици.
Испанките спряха серията от успехи, която превърна тима на Беларус в суперсензацията на женския ЕвроБаскет, и го победиха със 70-54. Отначало изглеждаше, че приказката за Беларус продължава, след като дебютантките на еврофинали поведоха със 7-0 след първите 4 минути. След това обаче фаворитките от Испания взеха нещата в свои ръце и, въпреки достойната съпротива на Беларус, накрая триумфираха. Най-добра за Испания беше Ана Монтаняна с 14 точки и 4 асистенции, а другото им крило Амая Валдеморо записа 12 точки и 3 борби. Въпреки че загубиха на последната стъпка преди финала, момичетата от Беларус ще бъдат посрещнати като героини у дома - те постигнаха историческо класиране сред първите 4 още при първото си появяване на европейско първенство при жените. Все още имат шанс да си тръгнат и с медал, след финала за 3/4 място утре.
Русия пък ще играе за четвърти пореден път в големия финал на четирите първенства, проведени от началото на века. Това стана факт след една очаквана и категорична победа над Латвия с 67-36. След като вчера на четвъртфинала победи отбора на другата прибалтийска бивша съветска република Литва със "само" 17 т. разлика след едно бавно начало, сега "Сборная" отново губеше след първата четвърт - 16-17. Разликата обаче е, че този път Русия наложи още по-задушаващо превъзходство над съперника си до края и му позволи да отбележи уникално малък брой точки в тези останали три части - нищожните 19! Рускините откраднаха 8 топки, принудиха Латвия да допусне цели 17 грешки, а две от тях завършиха с дабъл дабъл - Ирина Осипова (11 т. и 12 б.) и Мария Степанова (12 т. и 11 б.). Звездата на латвийките Анете Йекабсоне-Зогота отбеляза половината от техните точки - 18, но слабата игра на съотборничките й се оказа решаваща.
В първия кръг от мачове за класиране от 5-о до 8-о място детронираният вече еврошампион Чехия си изкара яда от загубата на четвъртфинала върху горкия отбор на Белгия75-50. За чехкините обаче демонстрациите на класа идват твърде късно и сега вече те трябва да мислят за бъдещите си опити да се върнат на европейския връх. Това вероятно ще означава подмладяване на състава и налагане на млади суперталанти като Катерина Елхотова, която на това първенство получи по-малко от 9 минути игрово време средно на мач.
В другия мач Литва драматично победи Франция с 67-65, като навакса изоставане от 7 точки в последната четвърт, и утре ще играе за 5-ото място с Чехия. За 7-ото място пък Франция ще срещне Белгия.
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи