Черно Море – крачка назад, две напред


Черно Море – крачка назад, две напред
Богдан Боев
09-10-2007 19:38

Миналата година след провала в турнира за купата на страната, където варненци не стигнаха дори до финалната четворка, в шампионата взеха максимума за възможностите си – третото място. От стария отбор си тръгна Александър Боич, но пък в редиците са вече Симеон Ценов и Аугустинас Витас. Крачка назад, две напред...

Пламен Алексиев и Владимир Маринов се допълват на плеймейкърската позиция. И двамата стигнаха до национала без да направят нещо съществено в него. Малко не им достига да се изкачат на следващото ниво и да бъдат сред най-добрите организатори на играта в България.

В редиците им вече е топ стрелеца от миналия шампионат Симеон Ценов. Той, заедно с Богдан Боев и Левен Белберов оформят външно ударно трио, което може да разплаче много отбори в България. Спас Натов винаги ще може да разчита на някои от тези така наречени точконосители. Варианта със слаб ден за тримата наведнъж е почти изключен. Ценов се включи отлично в тима и дори бе похвален от Симеон Варчев за представянето си в предсезонната подготовка.

Варненци цяло лято търсеха заместник на Александър Боич и в крайна сметка го намериха в лицето на Аугустинас Витас. Физически много здрав, литовеца ще иска малко време да се обиграе с новите си съотборници. Варианта с по-опитни сърби на позицията на центъра се стори не много удачен и те предпочетоха Витас за сметка на Маркович и Митич.

Младите в отбора непрекъснато се налагат от страна на ръководството. Такава е тяхната политика от известно време насам и тя дава своите резултати. Александър Янев, Васил Кьосев, Константин Колев и Симеон Михайлов тепърва ще получават повече минути на терена. Николай Колев пък вече се утвърди като основна фигура и неговата роля ще бъде значима за отбора през новия шампионат. Иначе е неоспорим факта, че работата в детско-юношеската школа на клуба е на ниво. Талантите там никнат с всеки изминал ден. А някои от тях дори заминават за чужбина както това стана с Божидар Аврамов в Памеса Валенсия това лято.
Прогноза: Черно Море ще се намеси в битката за медалите в турнира за купата и шампионата на страната. Отборът има потенциал да атакува позициите след Лукойл Академик, но няма да му бъде лесно да ги отстоява. Основни съперници ще са Левски и Спартак Плевен, но не трябва да има подценяване и срещу други тимове в елита като Рилски Спортист, ЦСКА, Балкан и Дунав 2007.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи