Рилски Спортист – нова зала, нов късмет


Рилски Спортист – нова зала, нов късмет
Рилски Спортист
09-10-2007 18:24 | Любомир Нешев

След недотам доброто представяне миналия сезон, Рилски Спортист започва новия с амбиции за нещо повече. Миналото първенство самоковци не играеха зле, но все нещо не им достигаше за успех, най-вече в домакинските мачове. В крайна сметка отборът завърши на осмо място, но успя да произведе национал – Александър Груев. Той бе включен в разширения състав на Тити Папазов, но не попадна сред 12-те за самите квалификации.

През новия сезон от Груев ще се очаква отново да бъде лидерът на отбора. Капитанът придобива повече опит и самочувствие с всеки изминал мач и не се страхува “да се бута между шамарите” независимо от противника. Бързината, с която пробива към коша и добрата стрелба от тройката са най-силните му оръжия и Петко Делев със сигурност ще се стреми да ги използва по максимален начин.

Другите играчи, на които ще се разчита са двамата сърби – Бранко Миркович и Мико Голубович. Те дойдоха с много добри впечатления от Македония, където се състезаваха за Пелистер Битоля. Първите впечатления от Миркович са много добри. Доста бърз гард, който притежава добър поглед, а при нужда може и да вкарва по над 20 точки в мач. На моменти, като че ли се пести в защита, но с началото на официалните мачове трябва да подобри и това. Центърът Голубович притежава много добри физически данни и има възможностите да създава проблеми на доста отбори в подкошието. Другият висок играч в състава Илко Нанев показа добри игри в контролните срещи и също може да изиграе сериозна роля в тима. Проблем може да се окаже липсата на резервен център за смяна на Голубович и Нанев, тъй като Асен Саралийски не е достатъчно висок. Все пак той притежава вече солиден опит, и ще може да помогне по добър начин.

Момчил Петров и Мартин Маринов също са играчи не за подценяване. Ако имат ден могат да накажат съперника с 4-5 тройки, но и обратното, могат да не отбележат нито една. В началото на сезона ще се разчита много на тях, тъй като Андреан Илчев е с неотшумяла контузия в ахилеса.

Останалите състезатели в отбора са все млади момчета, които трупат опит с тренировки с по-големите и могат да бъдат вкарани в игра в някой по-малко завързан мач.

Около края на годината се очаква Рилски Спортист да се сдобие и с нова зала за около 2500 зрители. Този факт може да избута баскетбола над ските в Самоков и да превърне града в истински баскетболен център. Така евентуална сериозна подкрепа на публиката може да помогне на отбора в някои мачове.
За момента реално изглежда отборът да се бори за 5-6 място. Все пак, ако някой подцени гостуването си в Самоков, със сигурност ще бере доста ядове.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи