Лукойл Академик – без конкуренция у нас, Европа е все още мираж


Лукойл Академик – без конкуренция у нас, Европа е все още мираж
Дантей Смит
09-10-2007 20:37

Отбор, който няма реална конкуренция у нас. Студентите мачкат всичко наред в България, но за съжаление Европа все се оказва един мираж. Три пъти стигнаха осминфинал в турнира за купата на УЛЕБ преди провала миналата година и спъването още в груповата фаза.  Лукойл Академик на три пъти достигаше най-добрите 16 в турнира. Сега задачата е по-лесна, трябва се достигнат най-добрите 32 след като отборите участници в този турнир бяха увеличени.

Тази година академиците имат коренно различен състав, от миналата година останаха само няколко – Ристе, Стойков, Дантей и Чаво. Тръгнаха си всички останали. Дали отборът е по-добър от миналата година? Много труден въпрос. Вярно е също, че все още се търсят играчи, нещо обикновено за Лукойл и този период от годината, въпреки, че първенството започва.
Ристе Стефанов е един от играчите, показали голямо развитие по време на престоя си в Лукойл. Дали обаче ще бъде толериран както това ставаше от предишния треньор. Получи отлчина оферта в чужбина, но остана за значително по-малко пари в Лукойл Академик. Прави му чест, но дали това ще повлияе на играта му, предстои да видим.

Тодор Стойков ще изчаква както обикновено прави да види дали другите имат възможности да се справят и след това ще поеме нещата в свои ръце. С него едно е сигурно, каквото и да е текучеството в отбора. Стойков гарантира титла и купа, независимо кой е до него в отбора.

Дантей Смит летя от кош на кош миналата година, дали тази няма да лети от... заведение на заведение както обикновено става с американците през втория им сезон в България. А и защо ми се струва, че треньора не крие особени симпатии към „въздушния” от Луисвил.

Антонио Бъркс създаде проблеми още преди да е пристигнал, това и PL не го бе правил. Сръбският гранд Цървена Звезда отказва категорично да даде разрешение на  плеймейкъра, след като не си е изпълнил договора и е заминал за Щатите преди да свършат сръбските плейофи. Бъркс е получил солидна сума предварително и това е ядосало ръководството на Звезда. Неговото участие в първенството на страната засега е под въпрос. А пък има и да запълва голяма дупка, оставена от „Професор Джоунс”.

Перо Антич е приятната изненада в състава на шампиона. След като раздаваше юмруци през лятото в националния отбор, сега Антич засипва противника с кошове. Дано така да продължава не само в българското първенство, но и в турнира на УЛЕБ.

Ненад Джорич – много добър гард от близкото минало, сега заема мястото на Иван Лилов. Незнам как попадна в Лукойл, но само да не се наложи сърбина да играе едно на едно срещу малкия Лилов. Просто няма шанс.

Петрослав Зафиров ще бъде основна връзка и ще разчупва езиковата бариера между треньор и американци, докато Любо Лилов както обикновено ще трябва да хвърля ези тура къде ще почне сезона – в Балкан или Лукойл.

Интересен е факта, че се дава път на Димитър Филипов, друг е въпроса дали той е готов за това ниво. Преди година на Чавдар Костов му бе затворена вратата за чужбина, а пък в същото време минутите на терена му бяха съкратени. Дали Лукаич ще бъде по-благоразположен към един от най-големите таланти на българския баскетбол? Този, който предишното лято чуждите специалисти сравниха с Никос Галис и Дражен Петрович.
Прогноза: Шамионите на страната са без реална конкуренция у нас. Всичко друго освен две титли – за купата на България и в първенството ще бъде равно на сензация. В УЛЕБ трябва минимум да премине груповата фаза, пък всичко друго оттам нататък ще е успех. Ако не успее да излезе от групата ще се обезмислят големите пари, които се хвърлят за играчи. В България и с много малък бюджет лесно може да е шампион и носител на купата.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи