Левски – в търсене на петия елемент


Левски – в търсене на петия елемент
Стефан Георгиев
09-10-2007 20:54

Нов сезон, нов късмет, или отново без късмет за Левски?! Отри ли младият състав нужния „пети елемент”, който му липсваше, за да сглоби пъзела?! Това се питат „сините”, чудейки се дали са успели да намерят необходимото, за да се върнат там, където им е мястото – в челната тройка, а защо не и в борбата за титлата. Ден преди старта на сезона, колебанията са по-силни от всякога и от единия бряг – „Добри сме, ще бием”, бързо се стига до другия – този на несигурността и ниското самочувствие.

Слабият завършек на миналия сезон като че ли още мъчи момчетата, и треньорското дуо трябва да се постарае да ги разведри и да им вдъхне вяра в собствените сили. Сили, с които Левски със сигурност разполага.

Каквото и да се каже, „синият” тим продължава да разчита на едни от най-перспективните баскетболисти в България. План 2007 може би свърши за футболния отбор, но тепърва ще видим дали момчетата, които излязоха на паркета в залата могат да направят революция в баскетбола. Левски продължава да привлича млади таланти и да ги налага в елитната група. Много хора погледнаха скептично на селекцията на тима, но гледайки реално на нещата – това можеше да си позволи някогашният шампион. И все пак клубът запълни дупката в невралгичния пост на гарда, като взе Асен Великов, и така вече разполага с най-богат избор на тази позиция в страната. Левски продължава да налага и юношите, като предложи договори на талантите Павел Иванов и Александър Гогов. В състава вече е и смятаният за баскетболист с най-сериозен потенциал Христо Захариев, който ще има възможност да се докаже в сериозен отбор.

Любомир Минчев не случайно е смятан също за един от най-перспективните треньори в България. Той успя да запази ядрото на тима и да продължи да работи с него, ден след ден. Минчев е известен с любознателността си и вероятно ще продължи да просперира и през следващите години.

Добрата новина за Левски е и завръщането на Роб Престън в състава, като с него „сините” ще могат да разчитат на разнообразие в атака. Националите Стефан Георгиев, Ники Върбанов, Станислав Славейков, Веско Веселинов ще са хората, на които ще се разчита много в отбора и те трябва да положат всички усилия да изградят една постоянна форма. Постоянството е един от проблемите, с които наставниците в тима ще трябва да се справят, за да постигнат успехи.

Въпросът, който се питат феновете пък е доколко е възстановен Юлиан Радионов и дали той ще е титулярният гард на Левски през новия сезон. Безспорно с Асен Великов и Ростислав Диков на същия пост, треньорският щаб разполага с добри опции да ги върти на позициите едно и две. Именно стрелбата от далечно разстояние куцаше през миналата година, и един добър стрелец може да се окаже от ключово значение за изхода на много срещи от шампионата.

Друг от тревожните елементи – дисциплината – изглежда почти решен, с вътрешния правилник, въведен от ръководството и вече поотрасналите момчета.

Пъзелът – внимание към детайлите, постоянство, точна ръка, здрава защита и щипка късмет – може да бъда сглобен от баскетболистите на Левски. На тях им трябва просто малко повече увереност, много повече концентрация и пълна зала...

Прогноза: Левски по традиция ще е един от отборите, които ще се борят за титлата. Тази година отборът има шанс да докаже израстването, за което през миналата повече говореше. Целта отново ще е влизане в тройката, но трябва да се вземе предвид и увеличилата се конкуренция. Левски вероятно отново ще ни демонстрира върхове и спадове, но ако съумее да измъкне повече от „вързаните” мачове с преките съперници – ще постигне задачата си. Младите баскетболисти се нуждаят от повече внимание и обяснения, за да стигнат оптималната си форма, и от увереност, за да се завържат там.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи