Дунав 2007 с нараснали амбиции за втория сезон в елита


Дунав 2007 с нараснали амбиции за втория сезон в елита
Дунав 2007 има сили за място в шестицата
09-10-2007 20:57

Отборът на Дунав 2007, макар и новорегистриран, е пряк наследник на мъжкия Дунав. Той миналата година се завърна на най-високото ниво в българския баскетбол, след повече от 15-годишно пребиваване из вторите дивизии. И докато именно през тези 15-ина години Русе даде на България феномена Филип Виденов, сега е дошъл моментът крайдунавският град да има и цял отбор, който успешно да играе с най-добрите у нас.
 
Този отбор започна да се гради именно през миналия сезон, който завърши малко нещастно с изпуснато "на косъм" класиране за плейофите. Това обаче бе само част от "кривата на обучението" (както казват американците) за този тим, който сега ще гони нови подвизи. Ще трябва да го направи без двама от лидерите си от миналия сезон - топстрелецът Симеон Ценов напусна в посока Варна, а снажното крило Мануел Марков ще се възстановява от операция на коляното поне до пролетта. Затова пък бяха привлечени четирима нови, не по-малко класни играчи. Беше привлечен и нов треньор - младият и амбициозен ямболски специалист Румен Шопов.
 
На гардовите позиции в своята тактическа система наставникът може да разчита на цели 7 играчи, които със своята взаимозаменяемост му осигуряват изключителна гъвкавост и възможност за ротации. Двама от тях са особено ценни с умението си да играят и на двете позиции - т.н. комбогардове. Единият е миналогодишният плеймейкър Любомир Спасов, а другият - отличното ново попълнение Ивица Вукотич. Последният е опитен представител на доказаната школа на бивша Югославия. С играта си в предсезонната подготовка той впечатли всички в Русе и даде "обещание" за неудържими пробиви, смъртоносна далечна стрелба и брилянтни асистенции за предстоящия сезон. Единственото притеснение относно Ивица е, че все още не е извадил работната си виза.
 
Други двама гардове са младите и много перспективни плеймейкъри Мартин Славов и Ивайло Касабов. Продуктът на русенската школа Славов показва невероятно израстване с всеки изминал ден и беше почти несменяем титуляр на квалификацията за А1 в Правец, където напълно оправда доверието.
 
Шутинг-гардовете Иван Николов и Калоян Костов са истински снайперисти от линията за три точки. И двамата обаче могат да играят и като леки крила, което дава още повече опции на треньора Шопов. Още едно гард-крило е и местният талант Явор Тихов, който ще чака своя голям миг от резервната скамейка.
 
Наставникът вече разполага и с още един комплексен, но също изключително опитен играч в лицето на Павел Нойков. Крилото (способен да играе на позиции 3 и 4) дойде в Дунав 2007 през това лято, но неслучайно веднага беше избран за капитан на отбора. Лидер извън игрището с умението си да внушава спокойствие и разум, той се изявява като истински лидер и в играта, където е способен да поема отговорност и да решава мачове. На същите два поста може да играе и снажният, но подвижен Михаил Димитров, който остава в тима за втори сезон. Ако се наложи, от скамейката може да се включи и още един талантлив русенски юноша - Павел Бъчваров.
 
Като тежко крило и център пък може да играе третото ново попълнение - здравенякът Николай Господинов, пристигнал в края на лятото от Рилски спортист. Той ще помага под коша на центровете Тодор Тенев и Нинослав Тмушич. Първият остана от миналия сезон, но съжаление в Правец извади рамо и ще пропусне началото на първенството. Нино Тмушич пък беше доведен от Румен Шопов от Ямбол, за да стане сега любимец и на русенската публика с отличната си игра под двата коша. От опитния сръбски център се очаква да обира отскочилите топки и да направи поредица от дабъл дабъл постижения и през новия сезон. Така той ще бъде основен коз на русенския тим за добро класиране в дивизия А1.
 
Под "добро класиране" от ръководството на Дунав 2007 засега разбират класиране в осмицата след първата фаза. Но със сигурност възможностите на отбора с тази селекция са още по-големи, както се видя от първото място на квалификационния турнир в Правец и победата там над фаворита ЦСКА.
 
Прогноза: Русенският отбор със сигурност ще бъде по-нагоре в класирането на А1 от миналия сезон, но това може да означава всичко от 4-о до 8-о място. Борбата в средата на таблицата се очертава да бъде ожесточена и много оспорвана. При един силен старт за самочувствие и повечко късмет в преките двубои със средняците, Дунав 2007 има потенциал да стигне и до 5-6 място. По важно е обаче къде ще се нареди непосредствено преди плейофите напролет и какво ще направи в самите плейофи. До тогава обаче има много време и могат да се случат много неща.
 
Засега обаче едно е сигурно - емоциите (повече приятни) за феновете в зала "Дунав" през този сезон са гарантирани. А и безплатни, след като вчера президентът на клуба Росен Дунов обяви свободен вход за всички домакински мачове. 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи