Всеки се бори за място под слънцето


Всеки се бори за място под слънцето
Стартира новото първенство
10-10-2007 09:39 | Евлоги Атанасов (Канал 3)

Ако някой получи задачата да прогнозира какво ще се случи в новото баскетболно първенство, то той на пръв поглед ще има много лесна задача. След неуспеха на националните отбори в евроквалификациите погледите на всички фенове на оранжевата топка са насочени към вътрешния ни шампионат. Какво обаче ни очаква?
Според всички:  нещо познато – Лукойл Академик шампион, а всички останали в борба за следващите места. За мен  лично ще е много интересно какво ще представляват студентите след „ерата Ламонт Джоунс”. Професора си отиде, а Лукойл практически са нов отбор. С тази селекция, ако прибавим и очакваният нов център, тимът наистина не би трябвало да има проблеми у нас. През изминалият сезон за пръв път не беше премината предварителната група в УЛЕБ, но сега с Перо Антич, Бъркс, Смит, Стефанов, Тенчо Банев и суперталантливият Чавдар Костов, целите трябва да са по-големи. Може би си мислите че е пропуснато едно име. Не, просто за него си заслужава да се пише отделно. Тодор Стойков е душата на този отбор и именно той трябва да се нагърби с осъществяването на прехода от стария към новия Лукойл Академик. 
Още в първия кръг жребия противопостави на Лукойл съперника им от финалите ЦСКА. Шапки долу за Росен Барчовски, сигурно и той е забравил за кой път започва от нулата. Този път без гръмка селекция, червените ще разчитат на опита на Давидов, хъса на Христо Николов – Гларуса, Людмил Хаджисотиров и на своята публика. Новият собственик на отбора вече обяви че има дългосрочни цели , а и наличният потенциал едва ли позволява да се търсят успехи още този сезон. Основната цел на  
Левски през новото първенство би трябвало да е по-голямата постоянност. Сините имат добър състав за нашите стандарти , а и основните единици играят заедно вече няколко сезона. Като че ли е и време младите Славейков, Диков ,Зл. Георгиев и най-вече Върбанов да покажат че са нещо повече от надежди. Привличането на Асен Великов е добро решение за постта на плеймейкъра , тук е мястото да кажа колко много съжалявам за лошия късмет, който има Юлиан Радионов – един от най-симпатичните и интелигентни баскетболисти у нас. Ясно е че целта на сините е мяста в четворката, остава да видим ще има ли медал и какво ще е покритието му.
За медал ще се бори и Черно море. Варненци са постоянен участник във финалната четворка и винаги успяват да имат силен отбор, разчитайки традиционно на местната школа и на качествени чужденци. Симеон Ценов е резултатен играч и добро ново попълнение, остава да видим и как литовеца Витас ще се справи под коша. 
Според мнозина Спартак Плевен е най-сериозният кандидат за да спори за титлата с Лукойл Академик. За порасналите амбиции на плевенчани говори и желанието им за участие им в евротурнирите. В отбора бяха привлечени и сръбски баскетболисти, но безспорно барометъра за представянето им и този сезон ще се казва Хрисимир Димитров. Участието им в турнира на ФИБА пък ще помогне на отбора да прецени на какво действително ниво се намира.
Балкан Ботевград през миналия сезон играеха  един много приятен за гледане баскетбол и не случайно залата бе пълна независимо от съперника.  Дано водени от огромната амбиция на Георги Младенов  отново да е така, макар че на мен ще ми липсва Вид Заркович –един от най-добрите плеймейкъри през миналото първенство. Сега на отбора ще му е по-трудно от  миналата година и ще трябва да разчита на опита на Дуейн Мортън, предвид младостта на останалите играчи.
Рилски Спортист не бяха особено убедителни през изминалия сезони сега ще търсят по-добро класиране. Техният лидер Александър Груев бе включен дори в разширения национален отбор и е играч , който ако „има ден” може да затрудни живота на всеки съперник. Привлечените сърби тепърва ще трябва да се доказват, а Нанев ще трябва да се нагърби с по-голяма отговорност.
За отбора на Ямбол добрите новини са две – че отбора ще го има и разбира се завръщането на Димитър Ангелов. С неговото присъствия тима ще има съвсем друг облик и от него  ще се очаква да е лидера. Като добавим и опитният Дечо Коешинов както и факта,  че начело е треньор номер 1 на 2006 Иван Чолаков, то можем да мислим че Ямбол може да поднесе изненада срещу всеки.
Дунав 2007 спечели квалификационния турнир в Правец, минавайки през победа и над ЦСКА.  Отборът от Русе направи и добра селекция, в която личат две имена – много стабилния под коша Нинослав Тмушич и доказан реализатор като Павел Нойков. Дунав ще искат да се задържат в елита, а с добрия състав който имат защо не и нещо повече. За пръв път от доста години в зала „Васил Левски” в Сливен ще се играе елитен баскетбол. Самото влизане сред 10-те най добри е успех за отбора, воден от Събин Маринов. Войводите ще разчитат на Светлин Иванов, Димитър Георгиев и привлечения американец Лари Шарет. И един любопитен факт – присъствието на най-високия баскетболист в България – 216 сантиметровия Илия Георгиев.
След всичко дотук отново въпроса  : какво ни очаква?  Ярко изразен фаворит за титлата в лицето на Лукойл Академик. Спартак Плевен, Левски и Черно Море  са отборите, които като че ли имат най-силни аргументи в борбата за четворката. Останалите отбори обаче също ще се борят за своето място под слънцето и по добра позиция за плейофите. И може да се окаже ,че разликата между 2-ото и 8-ото място е малка...

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи