Европейски отбор в НБА? Все още трудно осъществимо...


Европейски отбор в НБА? Все още трудно осъществимо...
Желко Обрадович
16-10-2007 11:15

Старши треньорът на Панатинайкос Желко Обрадович е един от най-успешните треньори в Европа за всички времена. Относно идеята за присъединяване на европейски тим към НБА, той засега не е много оптимистично настрoен:

„Мисля, че е трудно да се случи. Ние в Европа също играем баскетбол на много високо ниво. По-добре ще е да се концентрираме върху това което правим и да се стремим да го подобряваме. Най-добър индикатор за качеството на бскетбола в Европа е факта, че вече доста играчи от нашия континент намират място в отборите от НБА. Все повече хора се интересуват от европейския баскетбол и се надявам той да продължи да се развива.

Мачовете срещу Сан Антонио и Хюстън са добър изпит за нас, за съжаление дойдоха в период, когато ние не сме все готови и в непълен състав. Първенството на Гърция тепърва започва.”

Милош Вуянич също не е голям оптимист относно участието на европейски отбор в лигата скоро.

„Не мисля, че интеграцията на НБА в Европа е реалистична в близко бъдеще. След дълго пътуване през океана е много трудно да дойдеш и играеш по техните правила. Трябва да се прави много често, за да се свикне с това. Резултатите срещу Хюстън и Сан Антонио не са реални. Много неща трябва да се случат, преди НБА и Европейския баскетбол да се обединят. Различията са големи, в правилата, в контактите, във всичко.”

С толкова много различия в баскетбола между НБА и Европа, дали все пак е възможно да се случи един ден европейски отбори да играят в лигата?

„Нямам представа,” казва Обрадович. „Този въпрос не е за мен, а за хората които управляват баскетбола. Ако питате мен, много е трудно да стане. Голяма е разликата в манталитета на играчите. Извиних се на играчите след мача с Хюстън за двете технически, които получих и бях изгонен, но не можах да се сдържа и просто да седя и гледам как играчи, които обичат и разбират баскетбола бъдат унижавани по този начин – без да се отсъждат фалове. Всички ме подкрепиха, и не бях само с технически, ние получихме точно 5 в първия мач с Хюстън. Но възможността да играем с Хюстън и Сан Антонио е много добра, да проверим къде се намираме и как може да напредваме в играта си.”

Обрадович също добави, че резултатите не са реални. Няколко дни преди да заминат на това турне в САЩ, той каза пред медиите в страната си, че то не е в подходящо време за отбора му, тъй като гръцкия шампионат започва много скоро. Но той каза, че приема тези мачове като част от подготовката за новия сезон.
„Резултатите не ме интересуват, по-важно е да ги приемем като подготовка за тежкия сезон, който ни чака. Съжалявам, че не играхме много добре, но за мен е важно да играем добре, когато се завърнем у дома. В мачове, които имат значение.”

Обрадович не пропусна съюо да похвали литовеца Ясикевичус, който от тази година ще играе за Панатинайкос:

„Шарунас е изключително интелигентен играч, той разбира играта, той е невероятен играч за европейските стандарти. В НБА той не получи достатъчно шанс за изява. Ние му вярваме, той е един от най-добрите играчи в Европа сега. Има прекрасен поглед върху играта и за мен като треньор винаги ми е било по-лесно да работя с такива като него, които разбират играта.”

Седейки до Яо Минг в съблекалнята на Хюстън, завърналия се в отбора Стив Френсис забеляза името на Ясикевичус в ростера на Панатинайкос.

„Шарунас ли е в отбора им?” попита Френсис и веднага помоли съотборниците си. „Моля ви, нека да не го пазя аз.”
Така, че все още има доста респект в двете посоки НБА и Европа. Въпреки, че интеграцията и обединяването на баскетбола между НБА и Европа е трудно начинание, първите стъпки вече са направени.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи