Умението за овладяване на топката


Умението за овладяване на топката
29-08-2008 18:56

Височината и добри отскокливи способности имат определени предимства за борбата в нападение. Но със сигурност не са основния фактор за един добър борец.Борбата под коша е важно баскетболно умение, което се развива и подобрява чрез следните три неща:


1. Агресивност

2. Позициониране

3. Решителност


Като комбинираш тези три фактора, дори и да не си 2.10 висок, ще бъдеш близо до това да си добър борец под коша. Позиционирай се така, че да имаш по-добра позиция, за да вземеш топката. Младите играчи често правят грешката е да седят и гледат топката докато лети. Те трябва да се хвърлят за борбата. Ако твоят съотборник изпусне стрелбата, а ти първо гледаш полета на топката, така даваш шанс на защитата да успее да те блокира ефективно. Това ще ти попречи дори да се доближиш до коша.Добър начин да се отървеш от навика да гредаш топката е да си мислиш, че всеки удар ще бъде пропуснат. Това ще те накара да мислиш къде ще попадне топката след стрелбата. 
 

Решителност:

Твоето мото за борбата трябва да бъде: „Топката ми принадлежи и ще я имам на всяка цена!”

Психическата нагласа е един от най-важните фактори за борбата. Имаш нужда от правилно мислене, когато се хвърляш за топката. Трябва да си решен, че ще дадеш най-доброто от себе си, за да вземеш топката. Борбата под коша започва с решителност. Има още 9 човека на игрището, но ти трябва да си сигурен, че искаш най-много топката. Тази психическа и физическа издържливост ще се отплатят.
Още едно важно нещо, което трябва да се запомни е, че когато топката е в ръцете ти, трябва да я свалиш на нивото на гърдите с разперени ръце. Това пази топката. Когато се приземиш на земята с топката в ръце, бъди сигурен, че заставаш в силна позиция. Това ще те предпази от контакта с противника, а и ще помогне за запазване на топката.


Позициониране:

Позиционирането за борбата в нападение е важно. Добра и силна позиция е тайната за борбата в нападение и защита. Първо трябва да отидеш на мястото, където мислиш, че ще падне топката. Но гледай да не си прекалено близо под коша, но и не прекалено далеч.

Щом си там трябва да можеш да задържиш позицията си за 2-3 секунди. Бъди приклекнал, със свити колена и разтворени крака, за да си осигуриш добра позиция. Гърбът трябва да е леко наведен напред, а ръцете да са на 45 градуса над раменете. Направи всичко това и ще си в добра позиция за борбата.
Друго нещо, което трябва да се запомни, е да не се дриблира, след като топката е овладяна.


Агресивност:

Зоната в трапеца е едно от най-фозическите места в световния спорт. Когато си там твоята работа е да се бориш. Бъди готов да понасяш удари с лакти, да бъдеш бутан и дори да падаш на земята. Ако не си в състояние да понесеш болката, никога няма да си добър борец.

Въпреки че е толкова физичиски здрава борбата около коша, дори в гимназията трябва да си достатъчно агресивен, за да влезеш в трапеца и да се бориш. Дори и да си блокиран от защитника ти, продължавай да се движиш и да търсиш по-добра позиция. Когато забележиш съотборник за стреля си кажи: „Тази топка няма да влезе!” и веднага потърси добра позиция за борба.
Помни, че 75 % от изстреляните стрелби отиват в различна посока от тази на стрелеца. Обикновено, колкото по-далеч от коша е стрелеца, толкова по-високо и по-далече топката ще отскочи от ринга. Разучи начина на стрелба на твоите съотборници. Това ще ти каже горе-долу къде можиш да отидеш, за да се бориш за отскочилата топка.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи