Дунав Еконт губи с 1 точка в Лимасол, фаворит е за реванша


Дунав Еконт губи с 1 точка в Лимасол, фаворит е за реванша
Даниела Петева с 16 т. в Лимасол
22-10-2007 02:12

Отборът на Дунав Еконт загуби при гостуването си в Лимасол на К.В. Империал АЕЛ, но въпреки това може да се каже, че направи отличен първи мач на европейската сцена. Загубата на русенки е само с една точка разлика - 63-62 - и до нея се стигна едва в самия край на мача, след като до тогава те водеха в резулатата през цялото време.
Сравнително равностойна беше само първата четвърт, но все пак тя бе спечелена от Дунав Еконт - 15-18. През втората гостуващият отбор вече доминираше тотално и на полувремето поведе с 9 т. разлика - 27-36.
В тези минути много силно в нападение играеше 18-годишната Даниела Петева - само за първото полувреме тя имаше отбелязани вече 12 точки. Добре й пригласяше и опитната Светла Асенова с 9 точки и отлична игра в защита, а Роксана Йорданова обираше почти всички борби под своя кош. Американските звезди Бети Ленъкс и Андреа Гарднър бяха най-резултатни за кипърския отбор до момента (съответно 8 и 7 т.), но всяка от тях имаше и по 4 грешки, благодарение най-вече на агресивната защита на Дунав Еконт.
Явно треньорът на кипърския тим е поработил доста сериозно през почивката, защото веднага след нея К.В. Империал АЕЛ се върна в мача само за две минута - 10 безответни точки за тях и повеждане с 37-36. Към този обрат на домакините ги поведе с добрата си стрелба от средно и далечно разстояние атакуващият гард Бети Ленъкс. Американката, играла през лятото в Сиатъл в WNBA, беше с една класа над всички останали в своя отбор. Тя обаче често бе принудена да стреля от трудни позиции, заради добрата защита на българките и липсата на подкрепа от съотборничките си. Така нейните усилия не се оказаха достатъчни за натрупване на преднина и много скоро русенки отново поведоха. Почти до самата крайна сирена те не изпуснаха водачеството, като преднината им ту растеше, ту намаляваше. В тези минути Роксана Йорданова се "надстрелваше" от тройката с Ленъкс и Пападопулу от домакините, а младата Виктория Мирчева се включи добре на мястото на натрупалата лични нарушения Светла Асенова
Накрая обаче кипърския отбор се възползва максимално от няколко грешки на Дунав Еконт. В последните секунди Виктория Мирчева направи два поредни фаула, които за нея бяха четвърти и пети (още преди това за 5 фаула беше напуснала играта по-опитната Асенова). Високите центрове на домакините пък показаха железни нерви от наказателната линия и не трепнаха при изпълнението и двата пъти. Първо Гарднър, а накрая и Павичевич отбелязаха по две точки и така техния отбор грабна победата в първия двубой само с 1 точка разлика.
Нашите обаче остават с много сериозни шансове за реванша другата седмица, когато ще имат и подкрепата на вярната си публика в зала "Дунав".
 
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА К.В. ИМПЕРИАЛ АЕЛ - ДУНАВ ЕКОНТ

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи