Евролигата се завръща, по силна от всякога


Евролигата се завръща, по силна от всякога
Папалукас и ЦСКА ще гонят пак титлата
22-10-2007 18:42

Сезонът в Евролигата стартира днес и завършва в началото на Май с Файнъл Фоур в Мадрид. За първи път в баскетболната история на стария континент някои отбори предложиха контракти на стойност около 8 милиона долара, правейки Евролигата една стъпка по-близо до нивото на НБА.
Евролигата ще протече в четири фази. В първата фаза или така наречения редовен сезон 24 отбора са разделени на 3 групи по 8 отбора. След нея най-добрите 16 отбора (първите 5 от всяка група плюс най-добрият шести от трите групи) ще продължат във втората фаза. Тези 16 отбора се разпределят в четири групи по 4 отбора и играят всеки срещу всеки. В третата фаза (Четвъртфинали) се срещат на принципа на директна елиминация най-добрите два отбора от всяка група (заелите първо място отбори играят с тези на вторите места). Победителите в тези 4 двубоя формират четворката за Файнъл Фоур в Мадрид от 2-ри до 4-рти Май.  
 
Група А
ЦСКА МОСКВА
ЦСКА Москва, сегашният шампион на Русия и с един от най-големите бюджети в Европа отново се цели най-високо както през последните няколко години, а именно да спечели Евролигата. През 2002 година ЦСКА подписа с Душан Ивкович, треньор с богата история и много титли на клубно и национално ниво с надеждата да спечелят Евролигата.
Ивкович остана в клуба до 2005 като не успя да постигне целта си. Неговият заместник Еторе Месина дойде през 2006 година и спечели най-силния шампионат на стария континент още в първата си година. През миналия сезон ЦСКА загуби в Атина от Панатинайкос с много малка разлика. Всяко едно постижение за „червените” от Москва освен достигане на Файнъл Фоур в Мадрид ще бъде равно на провал през този сезон.
Основни играчи напуснаха клуба през лятото включително Томас Ван ден Шпигел, 214 сантиметров център който премина в Проком от Полша. Оскар Торес, който вкарваше средно по 8.7 точки за 23 минути на мач сега вече е в италианския Фортитудо Болоня. Дейвид Вантерпул пропусна по-голямата част от миналия сезон вследствие на контузии.
Новите играчи са Рамунас Шишкаускас, един от основните играчи на Панатинайкос от миналия сезон. Той е с голяма заслуга за спечелването на титлата в Евролигата, както и за двете гръцки купи (шампионата и купата на страната). Американецът Маркъс Гори и гръкът Никос Зисис бяха основни играчи на Бенетон Тревизо, но тази година подсилиха най-добрия руски отбор.
Други интересни имена за споменаване са останалите в клуба Папалукас, MVP на Евролигата от миналия сезон, както и Дж.Р.Холдън. Последният спечели титлата с националния отбор на Русия преди месец в Испания. В състава са и други висококласни играчи, които правят ЦСКА един от фаворитите за спечелване на трофея. Отборът има нужния опит, играчите са заедно от няколко години и няма да е изненада за никой, ако триумфират накрая.
Треньорът на отбора Месина е добре познат с налагането на добра защита. През миналия сезон по време на първата фаза и груповата елиминация ЦСКА бе отбора с с най-добра защита, допускайки само по 65 точки на среща. Той изисква от играчите си да играят на 100 процента, независимо какъв е резултата и кой е опонента.
 
ТАУ КЕРАМИКА
ТАУ Керамика е едно от големите имена в европейския баскетбол през последните години. Представителя на испанската АСВ със сигурност ще предложи качествен баскетбол. През тази година отборът може би няма да има играчи от MVP калибър както Луис Скола през последния сезон (подписал с Хюстън Рокитс), но имат състезатели, които могат да попадат в най-добрата петица на Евролигата през всяка седмица. Игор Ракочевич може да вкара 30 точки, когато си поиска, докато Тиаго Сплитър може да доминира в подкошието. В тима са още известни и утвърдени вече в Европа играчи като Ясаитис от Литва, както и Приджиони, спечелил олимпийска титла с Аржентина през 2004 година. Освен тях в отбора са още Сингълтън, който има опит и в НБА, както и Зоран Планинич и Ариел Макдоналд. Безспорно ТАУ Керамика има качеството да бие всеки един отбор в Евролигата. 
 
ОЛИМПИАКОС
Гърците бяха един от големите фаворити да вдигнат трофея през миналата година вследствие на факта, че Файнъл Фоур-а се проведе в техния град – Атина.Спряганият за нов треньор на националния ни тим Пини Гершон (спечелил последователни титли с Макаби Тел Авив в миналото) бе назначен за треньор, а пък литовската звезда Арвидас Мачияускас бе прилечен от НБА в тима. За съжаление той пропусна по-голяма част от сезона заради контузия и в крайна сметка Олимпиакос нямаше отбор, който да спечели каквато и да е титла през миналата година. Всичко се промени през това лято, само амбициите са същите. Мачияускас е в страхотна форма сега, а освен него гърците сформираха мощен отбор с един от най-големите бюджети в Европа. Мулти-милионни контракти бяха подписани с Цакалидис, който идва от Хюстън Рокитс, Лин Грийр от Милуоки Бъкс и Марк Джаксън от Голдън Стейт Уориърс. Последният има средно по 8 точки и 4 борби на мач в седемгодишната си кариера отвъд океана в лигата на най-добрите. Той е избиран и в най-добрия отбор на новобранците през сезон 2000/01. 
 
МОНТЕПАСКИ СИЕНА
Двамата най-добри играчи на Монтепаски Каукенас и Лавринович имат повече опит в срещите от куоата на УЛЕБ, което означава, че ще им бъде доста трудно в Евролигата този сезон.  Трио американци и македонеца Владо Илиевски допълват ростера на тима от Сиена. Шансовете на отбора в тази група са минимални, но все пак е нормално те да излязат от нея и се класират за втората фаза на турнира. Най-силният в момента италиански клуб е безупречен в първенството на Италия, не само побеждават своите опоненти, а го правят и с разлика. Справка, победата над Армани Джийнс Милано с 36 точки през уикенда.
ЛА ФОРТЕДЗА БОЛОНЯ
Един от гигантите на европейският баскетбол, спечелил най-силния турнир в Европа през 1997 и 2001 години. Те обаче все още се възстановяват от падението през последните години, когато дори участваха и във втората италианска Лега Дуе. От клуба очакват солиден сезон, след като се класираха за Евролигата вследствие заетото високо място в италианския шампионат през миналата година. Едни от най-добрите играчи в отбора са италианските национали Роберто Чиасиг и Лука Гари. Те са от известно време в отбора и набраха необходимия опит. Петте американци в тима са без кой знае каква статистика от НБА, като са играли повече в Д-лигата в Щатите. Ла Фортедза Болоня може да има успех срещу отбори като Монтепаски, Проком и Жалгирис, но за успехи срещу Олимпакос, ТАУ Керамика и ЦСКА Москва ще трябват свръх усилия на всички от тима.
 
ПРОКОМ ТРЕФЛ
Поляците, заедно с Жалгирис и с италианските клубове ще се борят за четвъртото и петото място в тази група, което да ги класира за следващата фаза на състезанието. 

Най-интересните играчи, привлечени в отбора през лятото са Травис Бест, бивша звезда от НБА. Плеймейкърът е в Европа от известно време, но пък сменя отборите си всяка година. Рубен Волковицки е аржентински национал, също олимпийски шампион с „гаучосите”. До миналата година играеше в Русия с Химки, дори гостува в София в турнира за купата на УЛЕБ. Не на последно място трябва да отбележим може би и най-качествената придобивка на Проком от траснферното лято – Милан Гурович от Цървена Звезда. Топ стрелец във втория турнир по сила в Европа, сърбинът сега ще търси подобни изяви в най-престичното състезание на стария континент.

Полските клубове са без някакъв успех в Европа през последните години, но и самото участие на Проком в Евролигата е голям успех. Два пъти се класираха за Топ 16, но това е всичко. Ако успеят да го повторят и през тази година, може да им се брои като постижение.
 

ЖАЛГИРИС

Жалгирис спечели титлата в Евролигата през 1999 година и оттогава живее на стари лаври. Основата на отбора е от местни играчи. Погледите са обърнати най-вече към 33 годишният Демаркъс Браун, който няма кой знае каква НБА кариера, но пък вече 7 години се подвизава по терените в Европа. Гардът Марко Попович е друга фигура на която много се разчита. Миналата година литовците завършиха редовния сезон с печалното постижение от 2 победи и 12 загуби. През тази те се надяват да играят значително по-добре и хранят надежди за класиране в следващата фаза на състезанието.
 

ОЛИМПИЯ ЛЮБЛЯНА

Аутсайдер в тази група, словенците нямат качеството да се преборят с отборите с много по-голям бюджет от техния. Шансът за класиране в следващият кръг граничат с фантастиката. Най-добрите играчи на Олимпия напуснаха клуба през лятото, публиката в люблянската зала Тиволи не е толкова ентусиазирана както преди. Феновете вече идват само на определени мачове срещу по-силните отбори. Странен е факта, че Любляна е с традиции в баскетбола, пък хората не ги вълнува много и бизнесмените не инвестират в отбора, както е в другите отбори в Евролигата. Олимпия е най-слабия отбор в тази група и ще се радва на всяка победа над който и да е тим в нея.


Очаквайте информация за другите две групи в следващите дни.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи