Телевизия документира спорна ситуация на мача Ямбол-Балкан


Телевизия документира спорна ситуация на мача Ямбол-Балкан
Стрелбата на Атанас Радев (снимка: Диана Кабел)
26-10-2007 19:49 | yambolbasketball.com

Официалният сайт на Ямбол публикува спорна ситуация от последния кръг в мъжката А-1, когато съдиите признаха кош на на Атанас Радев от Балкан в срещата против местния тим.  Според ямболския сайт реферите на двубоя са допуснали грешка, която е повлияла на развоя и резултата в мача.
На кратко ситуацията за незапознатите. Съдиите са зачели кош на баскетболистът на гостите Атанас Радев вкаран от 25 метра при изтекло време и сигнал на електронната уредба за край на третата част.
Визуализирана е ситуацията на това действие с четири снимки, извадени от камерата на телевизия Диана Кабел и предоставени от нейния оператор.
Обърнете внимание на червеното кръгче на помощното електронно табло над баскетболната конструкция. При светването на червен сигнал системата отчита край на отделните части. Следете и движението на Наско Радев и къде се намира топката в отделните четири кадъра. На кратко, коша може да се зачете само ако топката е излязла от ръката на стрелящият към коша баскетболист и не е светнало червеното кръгче на таблото.
 

снимка 1: Атанас Радев е още с топка в ръце, миг преди сигналната червена лампа във форма на кръг да светне и да регистрира край на третия период.
снимка 2: Атанас Радев се е приготвил за стрелба, но топката още е в дясната му ръка, когато светва сигналната червена лампа отбелязваща край на третата част.
снимка 3: Топката все още не се е отделила от ръката на Атанас Радев, а сигналната червена лампа за край на третата част е светнала.
снимка 4: Атанас Радев изстрелва топката много след светването на сигналната червена лампа за край на третата част.


Остава открит обаче въпроса за това дали въпросната система с червената точка, която е само за отчитане на 24 секунди и дали тя е свързана с централното време и светва в края на всяка четвърт. По принцип те са две отделни измервателни устройства и не се знае дали в залата в Ямбол те са синхронизирани да работят заедно.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи