Олимпия Патра – съперникът на Спартак Плевен


Олимпия Патра – съперникът на Спартак Плевен
Янис Лапас - един от гърците в отбора
30-10-2007 12:54

Тази вечер в Плевен с начален час 18.00 Спартак Плевен посреща гръцкия Олимпия Патра в първи мач от елиминациите на ФИБА Еврокъп.


Олимпия завърши на десето място в първенството на Гърция миналия сезон с актив от 10 победи и 16 загуби. Предната година отборът спечели втора дивизия и така извоюва право на участие в елита. Олимпия участва и в турнира ФИБА Еврокъп Чалъндж през миналата година, като зае трето място в групата си с три победи и три загуби и отпадна от надпреварата.


Треньор на отбора е гръка Янис Христополус, който досега има опит в гръцкото и кипърското първенство. 

 

В състава има четирима американци. Единият от тях с чешки паспорт - Морис Уитфилд. Нисичкият 186 сантиметров гард, който игра за националния отбор на Чехия на Европейското първенство в Испания. През последната година той носи екипа на руския Урал Грейт и на два пъти срещна друг български представител, отбора на ЦСКА в миналогодишното издание на турнира. Играл в 36 мача от Руската Суперлига, той бележи средно по 8.2 точки, взема по 3.8 борби и подава по 4.2 асистенции.
Преди да отиде в Русия Уитфилд игра 4 сезона в най-успешния чешки клуб през последните години – Нимбурк. С него той става три пъти шампион на Чехия, а на два пъти е избиран за най-добър играч в първенството на страната (2003 и 2005). От 2005 година получава чешки паспорт и веднага е включен в националния отбор на страната.

 

Келвин Гибс е тежко крило, на 29 години. Играл в Европа през последните няколко години в отборите на Дарушафака (Турция), Страсбург (Франция) и ЦСК Самара (Русия). Един от най-добрите реализатори в руския тим във втория турнир на ФИБА Европа, където вкарва по 12.7 точки и взима по 6.2 борби в 12 изиграни мача, а отбора на Самара спечели състезанието. В руската Суперлига Гибс игра 36 мача и вкара по 15.0 точки на среща.
 

Гардът Род Браун има и британски паспорт, неудобен играч, играе с лява ръка. Съотборник на Калоян Иванов във ВивеМенорка от миналата година. Изиграва 18 мача в Испанската АСВ със средни показатели от 5.2 точки и 2.4 асистенции на мач.
 

Дуейн Джеферсън е гард със сериозен опит в няколко първенства на стария континент. Играл за Динамо Москва, Реджо Калабрия, Македоникос и Пинар Каршияка. Добър защитник, опитен играч и стрелец, с който трябва играчите на Дарин Великов да се справят.

Завършилият Клемсън Юнивърсити литовец Томас Нагис стартира петия си сезон в Европа. Преди това игра за Анвил и Спартак Владивосток по две години. Висок 208 сантиметра, той е физически много здрав (120 килограма) в подкошието, с отлично чувство за блокиране на съперниците.
 

Таутвидас Лидека е другият литовец в тима от Патра. Той идва от холандското първенство, където игра за отбора на Гронинген. Само на 24 години, висок също 208 сантиметра той е друг опорен стълб в отбора.
 

В Олимпия Патра има и няколко добри местни кадри, сред които личат имената на 206-сантиметровото крило Периклис Доркофикис, играл за последно в Реджо Емилия в италианската лига, комбо гарда Никос Петас и дългогодишния играч на Арис Солун Янис Лапас.
 

Този първи кръг е на принципа на директна елиминация. Победителят от тази двойка ще срещне руския Урал Грейт във втория предварителен кръг на турнира.
 

Мачът ще бъде предаван директно по сателитния канал ТВ България.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи