Power ranking в НБА преди началото на сезона


Power ranking в НБА преди началото на сезона
НБА стартира днес
30-10-2007 15:53 | Insidehoops.com

Как известния сайт Insidehoops.com подреди по сила отборите в НБА към днешна дата, когато се открива сезона в лигата на извънземните.
 
1. Сан Антонио Спърс – Те са шампиони и затова тяхното място е тук на върха, на първата позиция. Единствените въпроси са дали Брус Боуен ще продължи да превъзмогва възрастта си или ще намали темпото и ще отслаби защитата. Привличането на някоя млада версия на Робърт Ори също може да помогне. Но ядрото Тим Дънкан, Тони Паркър и Ману Джинобили остава в отбора. Истински претендент за още една титла.
 
2. Финикс Сънс – Ако „шпорите” не съществуваха, шампионът за 2006-2007 година на НБА щеше да се казва Финикс. Грант Хил пристигна, но Кърт Томас напусна. Най-новото е, че Шон Мериън иска да бъде продаден. Ако това се случи, тимът ще загуби много повече отколкото някои хора предполагат. Докато Неш е тук, "слънцата" ще блестят...
 
3. Далас Маверикс – Определено много по-добър отбор от това, което показаха в плейофите миналата година. Тогава те паднаха от Уориърс в първия кръг на плейофите. В Маверикс остава ядрото на тима – Дирк Новицки, Джош Хауард, Джейсън Тери и Джери Стекхаус – и това е редът на тяхната важност за отбора. Еди Джоунс също е на борда, но той е на ...много години. Отборът е същият като миналата година, с още по-големи амбиции, но дано не му се налага отново да среща Голдън Стейт в първия кръг.
 
4. Юта Джаз – Дерон Уилямс направи чудесен сезон, и дори се представи още по-блестящо в плейофите, което заедно с Крис Пол го постави сред най-елитните млади гардове. Рамо до рамо с Карлос Буузър и Мехмет Окур съставляват най-важната част от отбора. Голямата въпросителна е Андрей Кириленко - супер звезда преди няколко години, чието представяне обаче със всеки сезон се влошава, а сега иска и да напусне Юта. Джазмените, с един щастлив Кириленко и всички останали здрави и във форма, са само на стъпка от претендентите за титлата по-горе.
 
5. Хюстън Рокетс – Добри, но не достатъчно, за да да направят следващата крачка и се качат на следващото ниво. Имат звездите Яо Минг и Трейси МакГрейди, както и Шейн Батие, но им трябва и свежа кръв за по-силна година. С привличането на Стив Франсис, Майк Джеймс и други гардове, Ракетите са повече от подсигурени на тази позиция. Имайки нужда от тежко крило, тимът подписа с Луис Скола, който е едно великолепно попълнение и ще помогне веднага. Завърна се Чък Хейз, Джуан Хауърд си тръгна. На хартия, отборът е доста по-добър, но някои от новите са все още недоказали се таланти що се отнася до нюх за победа.
 
6. Чикаго Булс – Като изключим Бен Уолас, всички останали състезатели са млади и следователно почти половината от тях имат още много да учат. Напълно логично, нали? Кърк Хайнрих, Бен Гордън, Луол Денг и Андрес Ночони оформят кръга около „Биг Бен”. Крис Дуън знае своите възможности. Пи Джей Браун напусна, но пък Джо Смит е на линия и той може да предложи същото. Тайръс Томас и новобранецът Джоаким Ноа също имат нужните качества. Чикаго ще продължи да се издига и трябва да се счита за претендент за излизане от Изтока и влизане в евентуален Финал на НБА.
 
7. Детройт Пистънс – Най-добрият отбор в Източната конференция бе сразен в плейофите миналата година след като не успя да спре Леброн Джеймс. Познатите имена Чонси Билъпс, Ричард Хамилтън, Тейшон Принс и Рашид Уолас са отново на линия. Завръщането на свободния агент Крис Уебър е с доста въпросителни. Детройт имат и добрата резерва Антонио МакДайс и ще разчитат на приноса на атлетичния Джейсън Максиел и преподписалият Амир Джонсън. Бързият Родни Стъки е още една надеждна резерва. Детройт е почти същия тим от миналия сезон, като изключим проблемите и притесненията на позицията център. Все пак те са един потенциален претендент за Финалите през новия сезон.
 
8. Кливлънд Кавълиърс – Да, те стигнаха до Финалите през миналата година, и все пак тук казваме, че те се 8-ият най-добър отбор в лигата. Това е така, защото в тази конференция нямаше сериозна конкуренция. Всички бяха второ качество, че и по-зле. И все пак, Кавалиърс имат супер звездата Леброн Джеймс и един приличен отбор, независимо че Лари Хюз трябва да играе на моменти като плеймейкър, а той не е такъв. Просто никой друг не е готов за такова предизвикателство. Саша Павлович и Андерсън Варежао – двама талантливи, но заменими на позициите си играчи от миналия сезон все още не са подписали своите договори с клуба. Кливлънд остават с претенции за влизане във Финалите като представители на Източната конференция, но биха били на доста по-челна позиция внашата класация, ако бяха подписали с някой качествен състезател.
 
9. Бостън Селтикс – В предишното подреждане по сила на отборите от НБА отпреди два месеца, Селтикс заемаха 29-то място. Почти най-лошото в лигата. Сега, с много по-разтърсващ състав и поставяйки Кевин Гарнет и Рей Алън до Пол Пиърс, поне на хартия, Бостън притежава трима състезатели – страшилища за останалите в асоциацията. Рей Алън претърпя операция на глезена, но се оправи бързо. Освен това, миналия сезон се представяше добре и контузен. Пиърс и Гарнет са звезди. Трябва им сериозен център. За сега, Ражон Рондо играе на позиция "едно", а Кендрик Пъркинс е човекът в средата. Отборът се нуждае изключително много от добра скамейка. И да, може би наистина ги подценяваме, отреждайки им позиция 9 тук. На хартия определено го правим. Но ще изчакаме малко да се сработят и ще ги преместим бързо по-нагоре. И ако твърдите, че 9 е твърде ниско, трудно е да бъдат поставени на по-високо от 6-о място. Поне засега...
 
10. Денвър Нъгетс – Ядрото Алън Айвърсън, Кармело Антъни, Маркъс Кемби и Нене се запази. Невероятно талантливият Кениън Мартин се завръща след контузия, но дали той ще е във форма е загадка за всички. Те са подсигурени още от Джей Ар Смит, Линас Клейза, Чъки Аткинс и Едуардо Нахера. Нъгетс не са толкова добри, колкото Спърс, Маверикс или Сънс и трябва да бъдат поставени около или точно под нивото на Джаз и Рокитс.
 
11. Ню Джърси Нетс – Джейсън Кид, Винс Картър, Ричард Джеферсън и Ненад Кръстич могат да направят някои красиви неща заедно, но те не бяха нещо впечатляващо през редките моменти, когато и четиримата бяха на игрището. Страхотни като индивидуални качества, но нищо особено като отбор. Добавянето на Джамал Маглор – бивш „All Star” играч, въпреки, че не заслужава особено тази чест, но пък е невероятен борец и доста стабилен в другите аспекти на играта – може да се окаже добър ход. Новакът Шон Уилямс също има потенциал като борец и защитник.
 
12. Лос Анджелис Лейкърс – Коби Брайънт плачеше през лятото за повече помощ. Фил Джаксън се съгласи. Въпреки това, клубът едва преподписа със собствените си свободни агенти и добави няколко състезатели на ниво резерви. По този начин ръководството гарантира, че този отбор не може да спечели шампионата и докато те може да преминат кръг или най-много два от плейофите, съвсем възможно е и въобще да не отидат по-далеч от края на редовния сезон.
 
13. Торонто Раптърс – Рапторите спечелиха доста срещи миналия сезон, но техните успехи надминаха възможностите им, благодарение на един слаб Изток. Техният максимум е ограничен. Загубата им в първия кръг на плейофите от Ню Джърси Нетс бе предвидена и никак не беше изненадваща. Крис Бош вече е звезда. Готов ли е Андреа Барняни за по-големи подвизи? Ще бъде ли здрав Гарбахоса?
 
14. Вашингтон Уизардс – Джилбърт Аринас, Карън Бътлър и Антон Джеймисън са невероятно трио атакуващи състезатели, но Уизардс все още се нуждаят от помощ на постовете център и атакуващ гард. Всеки един състезател в състава трябва да играе по-добре в защита. Нито Брендън Хейуд, нито Итън Томас са достатъчно добри състезатели, за да спорят за игрално време. И двамата са на ниво резерви и за тях е късмет, ако изобщо започват в стартовата петица. Често контузеният Джарвис Хейз напусна клуба, но пък Ник Йънг е тук.
 
15. Голдън Стейт Уориърс – Трябваше да задържат Джейсън Ричардсън. Но Уориърс могат да превъзмогнат загубата на топ стрелеца. Дон Нелсън реши да се върне като треньор, което означава, че отбора ще продължи да играе в досегашния атакуващ и забавен за зрителите стил.  Крилото Брендан Райт може да седи на пейката, но ще видим как италианският талант Марко Белинели ще се приспособи в лигата. По време на лятната лига бе блестящ, да видим сега...
 
16. Маями Хийт – Хийт подписа със Смуш Паркър, Пени Хардауей и още няколко състезатели тип „резерви”, но пък загуби Джеймс Поузи, Джейсън Капоно, Гари Пейтън и в момента са остаряла версия на миналогодишния бърз отбор. Дуейн Уейд е страхотен, но е контузен и най-вероятно ще пропусне ранната фаза на редовния сезон. Джейсън Уилямс играе на ниво, когато е здрав; Антоан Уокър бе трансфериран в Минесота; Юдонис Хаслем е стабилен, а Шакил О’Нийл бързо напредва във възрастта. Алонсо Морнинг помага, но игровото му време е ограничено. Хийт вреоятно ще започнат по-слабо, докато Уейд е вън от терена. Но ще продължат ли в същия дух, когато се завърне?
 
17. Орландо Меджик – Меджик платиха прекалено много за Рашард Люис, който е невероятен реализатор с необикновен периметър на стрелба, но прекалено посредствен във всичко останало. Той и Дуайт Хауард сега са звездите на този отбор, но Хауард не е креативен в нападение. Доброто обкръжение е ограничено. Джамийр Нелсън, Тревър Ариза, Хидо Туркоглу са на ниво. Дарко Миличич напусна клуба. Тони Бати може да се окаже аут заради операция.
 
18. Ню Орлиънс Хорнитс – Крис Пол е невероятен, но нека видим дали Педжа Стоякович все още може да играе, как Дейвид Уест продължава да израства и каква друга помощ може да изникне. Тайсън Чандлър е стабилен. С Морис Питърсън в състава, Педжа може да слезе на обичайната си позиция – леко крило. Имайки предвид всичките контузени, Хорнитс се представиха добре миналия сезон. Най-същественото е, че клубът напусна Оклахома Сити и се завърна в Ню Орлиънс.
 
19. Ню Йорк Никс – Никс са заредени с много играчи, които правят страшна статистика на някои срещи в категория или две, но имат резерви в останалите свои мачове. Новото попълнение Зак Рандолф е добър вкарвач и борец. Но ще може ли да го покаже покрай Еди Къри? Марбъри все още е на мода, имаше едно странно лято, изпълнено със забавни интервюта. Но човекът има качества. Дейвид Лий е най-умният състезател в тима. Съставът може да има пукнатини, но има и индивидуалностите. Никс може да ни изненадат.
 
20. Милуоки Бъкс – Мо Уилиямс и Майкъл Ред образуват една добра гардова линия, но Бъкс се нуждаят от по-добри състезатели на постовете крило и център, ако искат да постигнат нещо по-голямо. Андрю Богът се представя доста задоволително. Чарли Вилянуева се връща след контузия. Йи Джиалиан ще е интересен за наблюдение, но докато той не докаже противното, няма смисъл да се очаква велик удар. Бъкс имат интересен отбор, но някой от високите играчи трябва изведнъж да се окаже истинско оръжие в нападение, а също така всички да заздравят защитата си.
 
21. Сакраменто Кингс – Ядрото на Кингс остава непроменено, след като Майк Биби, Кевин Мартин и Рон Артест се върнаха за пореден сезон. Мики Мур също е тук и ще помогне. Спенсър Хоус може да вкарва и може да получи повече игрово време и от Шариф Абдур-Рахим и от Кени Томас. Брад Милър навремето беше фантастичен център. Миналата година обаче не беше на ниво. Дали може този сезон да си върне формата?
 
22. Индиана Пейсърс – Пейсърс разполагат с ограничени таланти и трябва да открият в коя посока всъщност са поели. Това лято не направиха почти нищо. Това все още е отборът на Джермейн О’Нийл, с Джамал Тинсли, Майк Дънлийви, Дани Грейнджър и Трой Мърфи като основни негови помощници. Пейсърс или трябва да осигурят повече подкрепа за О’Нийл или да започнат всичко от нулата.
 
23. Шарлът Бобкетс – Млад, забавен отбор, който добави в състава си Джейсън Ричардсън. Основата тук са именно той, Реймънд Фелтън, Джералд Уолас и Емека Окафор, с помощта на Адам Морисън, ако успее да подобри бързината и увереността си, както и на Шон Мей, ако бъде здрав. Мат Керъл и новакът Джаред Дъдли също ще допринесат много. Колко високо може да стигне Ричардсън?
 
24. Филаделфия 76-ърс – Те са отбор, който уж се подмладява, но на практика това не се случва. Андре Игуодала, който в близко бъдеще може да заиграе в All Star-а, в момента е младата опора на тима, но в никакъв случай не е супер звезда. Андре Милър е чудесен с топката, но не е бъдещето. Всички останали в отбора са ОК. На всички им хареса цялостната отборна игра, след като Алън Айвърсън бе продаден, но Сиксърс имат определен връх и през новия сезон той не е много висок.
 
25. Мемфис Гризлис – Гризлис със сигурност ще се представят по-достойно от миналата година. С Майк Конли, младият и талантлив Дарко Миличич, плюс Хуан Карлос Наваро, който е един интересен атакуващ гард, те определено си заслужават гледането. Това обаче продължава да бъде отбора на другия изпанец Поу Гасол. Руди Гей и Майк Милър са ценни играчи. Хаким Уорик расте с всеки изминат сезон и се развива. Гризлитата ще се забавляват този сезон.
 
26. Лос Анджелис Клипърс – Елтън Бранд е контузен и ще пропусне началото на сезона. Шон Ливингстън е аут най-вероятно за година. Сам Касел е вече стар. Бревин Найт ще помага на поста плеймейкър. Засега, това ще е тима на Кори Магет и Кътино Моубли, подпомогани от Крис Кейман, Тим Томас, новакът Ал Торнтън и новодошлия Рубен Патърсън. В Западната конференция това си е чиста лотария.
 
27. Портланд ТрейлБлейзърс – Истинско депресиращо лято – Грег Одън претърпя сериозна операция на коляното и е аут докрая на сезона. Зак Рандолф си тръгна и отиде в Ню Йорк. Така, че това ще бъде шоуто на Брандън Рой, заедно с Джарет Джак, ЛаМаркъс Олдридж, Ченинг Фрай и ако е здрав и мотивиран – Дариъс Майлс. И Блейзърс ще играят тото, но и без Одън те разполагат с млади състезатели, които си заслужава да се наблюдават.
 
28. Атланта Хоукс – Орлите имат Джо Джонсън, Джош Смит, както и Ал Хорфърд и Ейси Лоу от драфта. Хорфърд изглежда готов за мъжка битка. Лоу има качествата да започне като основен гард, но не е ключът, който ще отключи вратата за по-сериозно нещо. Ще хвърляме по едно око на Ястребите, както винаги, но няма да им дадем кредит на доверие за нещо сериозно. Те трябва да си го заслужат.
 
29. Минесота Тимбърулвс – След като години наред не обградиха Кевин Гарнет с необходимите му „войници”, за да печели, те го продадоха на Бостън и навлязоха във фаза на подмладяване на състава. Така сега те приличат на стария Селтикс, само че без Пол Пиърс. Което само по себе си означава, че могат да губят и то много. Но всъщност сега те могат да се целят нагоре. Всъщност, Минесота разполага с доста интересни играчи – Ранди Фой, Рики Дейвис, Рашад МакКантс, Джералд Грийн и Кори Брюър. Разбира се, звездата в новото представление е Ал Джеферсън.
 
30. Сиатъл Суперсоникс – Суперсоникс може всъщност да не са чак толкова зле. Люк Риднаур и Ърл Уотсън са добри плеймейкъри. Уоли Шчербяк и Кевин Дюрант могат да играят и на позицията на атакуващия гард. Или пък, Дюрант може да играе на своята, тази на лекото крило, докато другият новак Джеф Грийн помага. Крис Уилкокс и Ник Колисън са на тежко крило. Кърт Томас е част от екипа. Тези момчета плюс Робърт Суифт могат да играят център. Отборът ще губи много, но той може печели и доста повече, отколкото хората предполагат. А да наблюдаваме Дюрант ще е истинско удоволствие.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи