АСК Рига - след славно минало ще дебютира в УЛЕБ


АСК Рига - след славно минало ще дебютира в УЛЕБ
05-11-2007 17:13

Ако има шампион на страна в Европа, който да изненада всички ни, това определено е АСК Рига. През изминалата година те победиха Вентспилс на финала на латвийското първенство и така нарушиха 7-годишната им хегемония. Това не означава обаче, че Рига не заслужава уважение и адмирации, не означава, че Рига не е свикнала да бъде на върха. Точно обратното – Рига е отбор с история и традиции, заедно с още няколко такива в европейския баскетбол.
 

АСК, чието име идва от Спортен Клуб на Армията, става първият шампион в историята на европейския клубен баскетбол през 1958, спечелвайки Евролигата. Успява да защити титлата си и през следващите две години – 1959 и 1960. Играчи като Валдис и Густав Мужниекс, Майгонис Валдманис и най-вече Янис Крумиш, водени от легендарния треньор Александър Гомелски доминираха на европейската сцена три сезона. Крумиш остава в историята като едеин от най-трудно опазваните състезатели, докато Гомелски е легенда в треньорската професия и неговото завещание е все още живо.
 

През 1958 и 1959, АСК Рига побеждава на финала Академик София, а през 1960 прави същото и с Динамо Тбилиси. След това Гомелски напуска Латвия и се присъединява към ЦСКА, тимът който буквално превзема руския баскетбол. Въпреки това, обаче Рига продължават да бъдат конкурентен отбор до началото на 90-те години на миналия век.

Следват тъмни и несигурни години за латвийския баскетбол. Столицата е представяна от тимове с различни имена – БК Сконто, Баронс/ЛУ и ФЕВ Рига.
 

През 2004 година, БК Рига е възстановен, а на 23 Март 2006 официално си връща старото име – АСК Рига. Тимът е спонсориран от Общинския Съвет на град Рига, Националната Армия на Латвия и още няколко големи компании и притежава едно от най-модерните съоръжения в Европа - зала с капацитет от 10 500 места. Първоначално, отборът участваше само в Балтийската лига и достигна до четвъртфиналите на Еврокупата на ФИБА, но най-доброто тепърва предстоеше. Привличането на Тори Брагс се оказа ключов ход за Рига. Той, заедно със Сандис Валтерс, Раитис Графс, Къртис Милидж и Сандис Бускевикс оформят ядрото на латвийския гранд.
 

Миналата година, АСК Рига спечели вътрешното първенство, надделявайки с 4-2 победи над другия гранд – Вентспилс и постави началото на нова ера и тимът ще се опита да си върне репутацията в дебюта си за Купата на УЛЕБ.   


Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи