Good luck, "Студенти"!


Good luck,  "Студенти"!
Лукойл Академик
05-11-2007 18:16

Лукойл Академик стартира довечера поредния си опит за пробив в Европа. Студентите гостуват в Рига на едноменния отбор в първият мач от тазгодишното издание за купата на УЛЕБ. Това е петото участие на „студентите” в този вече извоювал си име турнир.
 

Може пък и новата емблема на клуба да счупи каръка досега и „студентите” да направят нещо по-забележимо. До този момент в трите от участията  си Лукойл Академик стигна сред 16-те най-добри отбора и само миналата година се препъна в първата фаза.
 

След добрата селекция шансовете за пробив сега изглеждат много по-големи. "Студентите" вече гонят европейските стандарти, като в отбора се привличат тип играчи, които не сме свикнали да гледаме по нашите терени. Едно е сигурно, програмата минимум трябва да е достигане на 16-те най-добри отбора в турнира, тоест преминаване не само на груповата фаза, ами на първия елиминаторен кръг. Сега регламента гласи, че 32 от общо 54 участника ще преминат в следващата фаза на състезанието. За да изравним поне постиженията от преди година, трябва минимум клоасиране на осминфинал. А и организаторите от УЛЕБ свалиха много ниско летвата. За да популяризират състезанието те поканиха за участие една дузина отбори, които не се доближават до класата на българския шампион. Все пак нашите попаднаха в интересна и не много лека група.
 

Бенетон Тревизо загуби за пореден път в Италия и след като смени почти целия си отбор през това лято, мястото му отредено за голям фаворит в групата на Лукойл не е много сигурно. Със сравнително добра селекция докато напипат верния ритъм току виж те се оказали извън борда. В момента Бенетон е на 16-то място от 18 отбора в серия А в Италия. За суперкупата на страната те претърпяха уникално унижение като загубиха с 50-96 от Монтепаски Сиена.
 

Френският По Ортез е на още по-незавидно място от италианците. Те са само с една победа на 15-то място от 16 отбора във Франция. Само преди седмица те паднаха от Асвел Вильорбан с цели 46 точки и то у дома. Отбор със славно минало, който има големи успехи в европейските клубни турнири.

На книга тези два отбора се водят фаворити в групата. 
 

Другите три отбора в група Н на УЛЕБ са дебютанти. Киев са традиционно труден съперник, но за тях битката в първенството с Азовмаш е първостепенна задача всяка година. Всички други турнири и шампионати остават на заден план. Но все пак парите там се пръскат здраво и обикновено отборите, които се сформират не са никак лоши.
 

Германският Артланд Драгонс е  може би най-неизвестният отбор в групата. Отборът направи сензация през миналия сезон в Бундеслигата. Въпреки че завърши на 8 място редовния сезон, Артланд достигна до финала на плейофите, където отстъпи на Бамберг. Отборът отстрани Алба Берлин и Рейн-Енерджи Кьолн по пътя си към финала. Сега стартираха добре в германската Бундеслига и са на второ място в класирането.
 
Украинският вицешампион БК Киев също за първи път ще участва в УЛЕБ. През последните години отборът е неизменен участник във финала на украинското първенство, но през 2006 и 2007 губи от Азовмаш Мариопул. Отборът е основан през 1999 и става шампион за първи път през 2005. Киев е с нов треньор, това е словенецът Томо Махорич. През миналия сезон в тима играха доста известни състезатели като Лин Грийр, Артур Дроздов и младата украинска надежда Олексей Печеров. Отборът е доста класен и труден като противник.

 

АСК Рига – първият съперник на българския шампион е известно име в баскетбола. Както вече казахме, това е първия отбор Европейски клубен шампион. Това става през 1958, когато на финала на първото издание АСК Рига побеждава Академик София. Година по – късно латвийците, тогава част от Съветския съюз, дублират титлата си след нова победа над Академик. След това следват няколко трудни години докато на 23 март, 2006 е върнато името АСК Рига благодарение на кметството на града. АСК Рига завърши на второ място в редовния сезон, но във финалната серия успя да победи седемкратния шампион Вентспилс с 4-2 победи и така завоюва титлата на Латвия.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи