С милион и половина евро за играчи Лукойл Академик атакува УЛЕБ


С милион и половина евро за играчи Лукойл Академик атакува УЛЕБ
Тодор Стойков отново ще води "студентите"
05-11-2007 19:25

Името на Лукойл Академик вече е запазена марка в УЛЕБ и селекцията, която шампионите направиха говори за високите цели, поставени от ръководството на отбора.

"Студентите" са отбор мечта за България, защото ние самите не можем да си представим колко голяма е дупката, зейнала между тях и следващите по сила тимове в страната. Феновете у нас имат щастието да наблюдават класни играчи (в скоби са приблизителните и цифри на годишните им заплати*), които правят отбора уникален за българските стандарти. 
 

Тодор Стойков (300 000 евро) си остава лидерът на този отбор. Голмайстор на УЛЕБ за всички времена, с повече опит от всякога, той знае как и кога да поведе съотборниците си към нужните успехи. Неведнъж го е правил. И който каквото и да си казва, без него отборът не е същия. 
 

Дантей Смит (250 000 евро) след първия си сезон по европейските терени миналата година вече свиква с начина на игра тук. НБА играч, може спокойно да играе и в лигата на извънземните. Той препочете Европа и по-специално България. Очакванията са големи, а той има потенциала да ги изпълни.

Мурило да Роса (180 000 евро) дойде под наем от Макаби Тел Авив, а там не взимат недоказани играчи. „Кариоката” е неизменна част от национала на латиноамериканската страна, което говори за класата му. Няма опит в Европа, но в този отбор може бързо да се приспособи. 

Третият от ударното трио на „студентите” е македонецът Перо Антич (160 000 евро). Без съмнение най-добрата и ценна покупка през лятото и ако продължи сезона както го започна ще бъде фактор не само в България, но и в УЛЕБ. 
 

Стевин Смит (120 000 евро) подписа с Лукойл Академик на пожар след като се разбра, че Цървена Звезда не дава разрешение на Антонио Бъркс. С добра биография, играл и в Русия наскоро, а там случайни играчи не стъпват през последните години. Големи са „обувките”, които има да запълва, оставени от професор „Джоунс”. Интересното тук е, че тръгнахме да подмладяваме отбора и затова Ламонт бе отпратен, но пък Стевин ме е батко с 6 месеца. Лукойл имат нужда от добър организатор на играта в момента и Смит ще се справи добре, само да е здрав. И да внимава с ....„толумбичките”.
 

Ненад Чанак (120 000 евро) е един доста полезен и опитен играч, който може да натрупа добра статистика без много игрово време. В тази липса на високи играчи си е направо лукс.
 

Ристе Стефанов (80 000 евро) е един от най-добрите и постоянни играчи в отбора през последните два сезона. Със сигурност човека, който напълно оправдава най-добре полученото. Имаше по-добри предложения, но остана верен на клуба, който му даде шанс. Показа израстване и дано да продължи в тази правилна посока, която е избрал. Конкуренцията, с която той трябва ежедневно да се бори може да му е от полза.
 

Тенчо Банев (65 000 евро) се завърна в родното гнездо, натрупал опит зад граница. Има още какво да развива, а и доста за показване. Все още не е разгърнал безспорния си баскетболен талант.
 

Чавдар Костов (35 000 евро) – Чаво си остава един от най-големите таланти в българския баскетбол. Как и по-какъв начин ще се развива оттук нататаък зависи не само от него, но и от треньорите покрай него. Ако не можем да го направим, по-добре да го дадем на запад, за да не стане късно...
 

Петрослав Зафиров (30 000 евро) може да бъде от полза в отделни моменти, но като че ли участието му ще се разпростира само в българските състезания. А и както някои вече каза, ще разчупва езиковата бариера между американци и треньор.
 

Димитър Филипов (10 000 евро) – талантливият плеймейкър от Монтана набързо стана любимец на новия треньор, който му гласува голямо доверие. Това ще му даде повече самочувствие и желание да работи и се усъвършенства. Тепърва ще трябва да расте с всеки един мач. Дали обаче ще бъде използван достатъчно, когато проблема с основния плеймейкър се разреши. И друг въпрос, готово ли е това 18 годишно момче да играе в турнира за УЛЕБ? Стискаме му палци...
 

Желко Лукаич (80 000 евро) е класен треньор, стигал до полуфинал в УЛЕБ с Хемофарм, печелил е Адриатическата лига със същия отбор, защо да не го стори и сега. Човека знае как, а има и добре сформиран отбор да го направи. 


И за да не си правите труда да смятате, това прави около 1,5 милиона евро изразходвани средства само за играчи и треньор. На тази цифра дори някои отбори в Евролигата ще завидят. Дали ще стигнем далеч в УЛЕБ този сезон предстои да видим. Ние им го пожелаваме. Но шансовете не са никак малки, а при малко повече късмет може да се целим и далеч по-високо.
 

Всички искаме Лукойл Академик да успее, да носи радост на всички баскетболни хора у нас. Защото този отбор доказа, че няма конкуренция у нас, всички са много далеч и от парите, и от възможностите, и от класата им.  Успехите у нас наистина вече не ги броим, целта е Европа и вече смело трябва да се атакува. Защото ако на Нова година от баницата с късмети г-н Златев извади „купа и шампионат на България” няма да има усмивка на лицето му. Ако му се падне парчето с „УЛЕБ’, тогава ще бъде малко по-различно.
 
*всички суми са приблизителни и са съобразение с това, колкото струват на баскетболния пазар.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи