Плевен също отпадна от евротурнирите


Плевен също отпадна от евротурнирите
Спартак отпадна също (снимка: spartak-basket.com)
06-11-2007 23:11

Преди броени минути завърши мачът реванш на втория ни участник в евротурнирите – Спартак Плевен. За голямо съжаление на всички българи, двубоят в Патра не донесе нищо хубаво за нас, тъй като Олимпия надигра Спартак с 85-71 и така си осигури мястото в следващата фаза от Еврокупата на ФИБА.
Момчетата на Дарин Великов успяха да спечелят първата среща миналата седмица у дома в Плевен, но само с 5 точки аванс. Днес задачата им бе изключително трудна, защото всички знаем как се играе в Гърция, пред гръцка публика. И шестият човек си каза тежката дума.
Плевен започнаха двубоя нервно и загубиха първата четвърт с 20-27. Противниците им поддържаха прилична разлика, точно толкова колкото им трябва, за да продължат напред. На полувремето, при резултат 49-39 в полза на домакините, отборите се оттеглиха за почивка. Напрежението върху нашите бе огромно и това си оказа влияние – Йоич бе натежал с 4 лични нарушения, отстъпвахме и в борбата. Единствено Илия Станков даваше всичко от себе си, както винаги. За 20 минути игра той имаше вече 16 точки, от които 4 тройки.
През третата част като че ли мачът наистина свърши. Олимпия излязоха напред с 20 точки и за Спартак остана само надеждата да загубят достойно. И те го направиха. Независимо от резултата на светлинното табло, състезателите на Дарин Великов се бориха докрай и успяха в края на двубоя да намалят разликата до 14 точки. Нека не забравяме, че това е първото излизане на европейската сцена за плевенчани след дългогодишно отсъствие и победата отпреди седем дни отвори нова страница в историята на клуба. Освен това, Олимпия от Патра не е случаен тим и ако се загледаме внимателно в състава на клуба ще видим имена, които говорят за един доста по-голям бюджет.
За Плевен, Илия Станков бе най-резултатния на терена с 23 точки, от които 6 тройки. Саша Топчов, който бе в основата на победата в първия мач, също се представи на ниво. Той завърши с 15 точки и 7 борби. Хрисимир Димитров вкара 16 точки, но направи твърде много грешки – 5 и оттам дойде и несигурността му като цяло на терена.
Домакините от Олимпия категорично пребориха опонентите си, взимайки общо 46 срещу едва 22 борби за българите. Дуейн Джеферсън направи истинско представление с 26 точки, 5 борби и 5 асистенции. Келвин Гибс пък добави 13 точки и 5 борби. Останалите играчи на Олимпия не можаха да преминат границата от 10 точки.
С тази победа, гърците си осигуриха участие в следващата фаза, където ще срещнат Урал Грейт и при евентуален успех ще намерят място и в групите. 
  
ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ОЛИМПИА ПАТРА - СПАРТАК ПЛЕВЕН

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи