Уили Дийн вариант за плеймейкър в Лукойл Академик


Уили Дийн вариант за плеймейкър в Лукойл Академик
Уили Дийн (снимка: Спартак Приморие)
10-11-2007 01:53

Лукойл Академик са на път да разрешат проблема на позицията на плеймейкъра. След като и завръщането на  Антонио Бъркс е под въпрос, „студентите” търсят други варианти още за следващия мач с германския Артланд Драгонс
 

Липсата на сериозен гард на позиция 1 в Рига изигра лоша шега на най-добрият български отбор и те закономерно загубиха с разлика. Те започнаха с младия Димитър Филипов, който е без никакъв опит в състезания от такъв ранг, а заместник бе Стевин Смит, който очевидно не се намира в най-добрата си форма. Сега ръководството на „студентите” търси на пожар някой да спасява положението и е отправило оферта към 27-годишният американец Уили Дийн. С доста солидна биография същият вече се е подвизавал в няколко страни в Европа. От Лукойл Академик добре си спомнят за гарда, тъй като той е играл за турският Тюрк Телеком в мачовете му от турнира за купата на УЛЕБ преди две години. Тогава те бяха в една група с българският представител, като Лукойл Академик ги би два пъти, в София и в Анкара. Турците завършиха безславно първата фаза на турнира без спечелен мач, докато Лукойл Академик я преминаха, но пък паднаха от Шарлероа в елиминациите.


Освен в Турция, Дийн е играл в Италия (Болоня), Гърция (Йоникос, Илясиакос), а през последните две години в Русия (Спартак Приморие). През последният сезон в руската суперлига той е изиграл 27 мач и е топ стрелец на отбора си със средно по 16.1 точки на мач. Освен това той добавя по 3.7 асистенции и 3.3 борби на среща.

Започва в Бостън Колидж, но завършва един от най-реномираните университети в конференцията Big Ten в САЩ – Пърдю.
 

Започва сезона в НБА с Вашингтън Уизардс, но участва само в един от предсезонните мачове на отбора. Преди това играе за Детройт Пистънс в лятната лига на НБА. На 11 октомври обаче той е освободен от отбора на Уизардс и оттогава чака оферта.
 

Лукойл Академик посреща във вторник Артланд Драгонс във втория мач от турнира за купата на УЛЕБ като варианта с привличането на Уили Дийн в отбора е почти сигурен. От агенцията му потвърдиха за интерес към играча от страна на Лукойл Академик и казаха, че е въпрос на време той да подпише с отбора.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи